Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress!

stiefmoeder stressWat een stress, lieve stiefmoeders. Het corona-virus geeft zoveel onrust, angst en stress. Laat jij je overvallen door de paniek vanwege het corona-virus?

Lees snel verder hoe jij nu het beste om kunt gaan met Corona en je stiefgezin. En zeven gouden tips tegen stress die je gaan helpen!

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

Wat een stress, lieve stiefmoeders, het is zo ingrijpend allemaal.  In dit blog lees je over waar we nu precies zo gestrest door raken, en wat stress ook weer is. Je krijgt ook zeven tips die je meteen kunt inzetten tegen de Corona stress in je stiefgezin.

Algemene Corona-stress factoren

  • De angst om besmet te raken
  • De onzekerheid: hoe lang duurt dit nog
  • Angst om je baan of je inkomen te verliezen
  • De werkdruk als je in de zorg werkt
  • Gepieker over het welzijn van je dierbaren die je nu niet kan zien

Typische Corona-stress factoren voor stiefmoeders

  • Het idee om opgesloten te zitten met je stiefgezin
  • Onenigheid met de exen over waar het stiefkind moet wonen
  • Zal de ex de Corona-regels wel goed handhaven
  • Het moeilijke gedrag  van de stiefkinderen
  • Geen eigen tijd of plek meer thuis
  • Angst om op eieren te moeten lopen
  • Angst dat je woorden krijgt met je partner

Bij elkaar betekent dit zoveel stress dat zelfs de meest fitte, positieve stiefmoeders zo gespannen raken dat ze tegen hun grenzen aan lopen…

Stresssss wat is het ook weer?

Het is het alom oude vechten, verstijven of vluchten. Dit zijn instinctieve reactiepatronen om vanuit alertheid te reageren op instant gevaar.

Het zijn spanningen voelbaar in je lijf zoals:

  • Spanning in spieren, stijve nek, schouders
  • Buikpijn, darmproblemen
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn
  • Schrikreacties, opvliegerigheid
  • Vermoeidheid, uitgeput gevoel.

Maar ook je geestelijke en emotionele gezondheid komt in het gedrang en zorgt voor de volgende gedachten, gedragingen en gevoelens:

Vechten

Het vecht-mechanisme maakt je boos. Je wordt kattig, kribbig, kwaad. Je vaart uit tegen je stiefjes, je kunt niets meer van ze hebben,. Je ergert je aan hun stemgeluid, aan hoe druk ze zijn.  Je stoort je aan je partner en zijn slapheid , aan de ex die de plannen verandert enz enz.

Vluchten

Het vucht-mechanisme maak je opgejaagd, zenuwachtig, nerveus. Je wilt weg, je overweegt om te gaan scheiden, je trekt je mentaal terug.  Je gaat op je slaapkamer zitten. Je ontwijkt iedereen. Je vlucht door teveel te eten, snoepen, op social media te zitten of alcohol te drinken. Je voelt je in de steek gelaten.

Verstijven

Je voelt je depressief, angstig, somber, ongemotiveerd, geblokkeerd als je verstijft. Je  voelt je verdrietig. Je hebt moeite om helder na  te denken. Je krijgt niets uit handen, je wilt alleen nog slapen, je praat minder, je trekt je terug. Je wordt passief en kunt geen beslissingen nemen. Je laat alles over je heen komen. Je bent weinig assertief.

Wat kun je doen om toch zo met koel hoofd en warm hart je stiefgezin in goede banen te leiden? Hier praktische tips en frisse moed!

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 1 van toelaten naar loslaten

Praat met je gezinsleden over wat stress is, wat het met je doet en of jullie nu in de vecht-vlucht of verstijf modus zitten.

Besef dan dat je reacties normaal zijn. Je hebt last van stress. Het is nu even zo. Het is helemaal normaal. Net als wolken aan de hemel drijven deze lastige stressreacties weer weg.

Eerst toelaten. Dan komt het loslaten veel makkelijker. Dit helpt je te ontspannen.

Zeg ook even sorry tegen je gezinsleden als je te ver uit de bocht schiet!

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 2 Stress loslaten

Als je volledig ontspant, kun je binnen enkele minuten de stress weer kwijt zijn. Je kunt angst loslaten. De onzekerheid. En als je lichamelijk ontspant, gaat je geest mee… En je nare gedachten en emoties. Dan voel je weer hoop,  kweek je weer moed en kracht om door te gaan.

Bij acute stress

Voel je de paniek opkomen? Zoek even de eenzaamheid op, ga bijvoorbeeld op je bed liggen en adem diep in en uit. Concentreer op je uitademing. Luister naar een meditatie of mindfulness oefening.

Het is NU de tijd om uit te vinden wat bij jou past. En als je het al weet – DOEN!

Dagelijkse antidotum

Verder is het nu heel belangrijk om op dagelijkse basis de stress te lijf te gaan. En er dagelijks mee aan de slag te gaan.

Dus pak het mediteren weer op. Ga in bad en geniet bewust. Doe die yoga oefeningen. Luister naar klassieke muziek. Beoefen mindfulness. Ga kleurplaten kleuren.  Zoek de stilte op.

Ga naar buiten en geniet van de natuur.  Wandel, dans, laat los, laat los!

Het helpt echt om je angsten behapbaar te maken.

Er zijn trouwens op het moment veel gratis online trainingen. Zoals die van Deepak en Oprah.

Daarnaast is het essentieel om goed te slapen, te blijven bewegen, genoeg water te drinken en gezond te eten!

Rationeel denken

Als je er over nadenkt: we hebben sowieso weinig controle over de grote dingen in het leven…

Wat kunnen we wel doen?

Naar binnen keren en het diepe vertrouwen naar boven te halen. Het vertrouwen in het leven, in de liefde, in de goedheid van de mens. In het lot. Of in god of wat maar bij jou past.

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 3 Eigen plek – eigen tijd

Zorg voor een eigen plek in huis voor rust. Al is het alleen een gemakkelijke stoel. Desnoods in je slaapkamer. Zorg voor een koptelefoon en jouw muziek, interessante podcads of luisterboeken.

Ga leuke dingen doen die je lucht geven.  Lezen, facetimen met je vriendinnen, tekenen, dagboek schrijven, breien, die online cursus doen.

Zorg goed voor jezelf, verwen jezelf met maskertjes, in bad gaan of waar je verder van geniet.

Elke dag een poosje Me-Time doet wonderen. Zo kun je er weer tegen.

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 4 Blijf in verbinding met je partner

Op elkaars lip zitten met je stiefgezin. Zorgen over je baan. Angst dat je ouders ziek worden. Omgaan met de verveling en uitbarstingen van de kids. Je buitengesloten voelen. En dan ook nog eens werken thuis…

Geen wonder dat dit frictie tussen jullie oplevert.

Dus: Houd het gesprek gaande over wat er goed gaat en wat jullie dwars zit. Ga elke avond in gesprek. Help elkaar. Heb elkaar lief. Je hebt elkaars steun nodig in deze zeer stressvolle tijden van corona en je stiefgezin.

Jullie liefde is het mooiste wat er is! Besef dat deze moeilijke tijden weer voorbij gaan. En dat dit jullie dichter bij elkaar kan brengen.

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 5 Tot hier en niet verder

Je zult  piketpaaltjes moeten timmeren. Grenzen rond je eigen tijd en ruimte. Niemand gaat dat voor je doen. Behalve jij zelf. Nee! Oefen het maar hardop voor de spiegel. Nee! Nee!

‘Nee, ik ga nu in bad’. ‘Nee, ik zit in mijn stoel, en dan mag ik een half uur niet gestoord worden, ga maar naar je vader’ , ‘niemand mag op mijn kamer zonder mijn toestemming’ of wat wordt de zin die jij gaat oefenen?

Ook je huisgenoten en genootjes hebben recht om grenzen aan te geven.  Help ze om dit te formuleren: ‘Ik wil nu niet meer spelen met mijn zusje, ik wil even alleen een boek lezen’.

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 6 Stress reductie bij je kind en stiefkind

De allerbeste manier voor kinderen om spanning kwijt te raken is stoeien en lachen. Vraag je partner of hij met zijn kinderen wil stoeien. Het liefst elke in deze moeilijke tijden. Bewegen, dansen, gek doen – daar kun jij ook een bijdrage in leveren.

Bij hyperactieve kids kan een bad ook wonderen doen, net als klassieke muziek, een eigen veilig plekje in de woonkamer, een voetmassage of samen grappige katten-fimpjes kijken.

Zet je dus even over aversies heen en geef dit aan je stiefkind! Je krijgt er meer rust in huis voor terug. Lees ook meer in dit artikel over hoe je kids kunt steunen.

Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress

TIP 7 Laat de ex

Dit is de tijd voor verzoening en vergeving. In tijden van crisis ga je toch geen ruzie maken! De omgangsregeling kan gewoon doorgaan, tenzij een van jullie tot een kwetsbare groep behoort. Dan zul je moeten overleggen waar de kinderen het beste in quarantaine kunnen.

  • Denk aan wat het beste is voor jullie gezondheid. Dat gaat nu echt voor alles.
  • Denk dat dit tijdelijk is.
  • Wees zo flexibel mogelijk.
  • De ex heeft misschien een andere visie, maar die is niet perse verkeerd.
  • Dit is de kans om de relaties te verbeteren.
  • Laat de ex en alle problemen zoveel mogelijks los. Concentreer je op jezelf.

Meer lezen over Corona en je stiefgezin, kijk hier eens:

Corona crisis- hoe help je de kids in je stiefgezin?

Corona en de omgangsregeling

 

natuurcoachingAnnette van der Maarel is coach en counsellor.  Zelf gaat ze het liefst naar buiten om te rennen, wandelen en rond te struinen. Zo ontspant ze. En vindt ze rust en energie.  Nu in tijden van corona biedt ze extra gratis sessies aan van een half uur per whatsapp facetime. Zo wil ze ook een steentje bijdragen aan jouw rust en geluk.

Wil je dit delen? Dank!
Share

2 antwoorden op “Corona en je stiefgezin – zeven gouden tips tegen stress!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *