Een handleiding voor vroege ochtenden, stiefmoeder

Heb jij ook vaak last van stress op de vroege ochtend, stiefmoeder? Dan hier twaalf handige, simpele tips om je dag op een heerlijke, relaxte manier te beginnen. Samen met je stiefgezin.  Lees nu. Begin er morgenochtend mee!

 

 

Hoe zien jullie vroege ochtenden eruit? Krijg je al een verhoogde bloeddruk als je er  aan denkt, stiefmoeder? Is het altijd weer gedoe over je bord leeg eten, gymtassen zoeken,  haasten, jagen, aldoor op de tijd letten, pubers op mobieltjes, kleine peuterpubers die hun schoenen niet aan willen, sleutels kwijt, rollende ogen, verwijtende blikken, verhoogde hartslag?

Dan is het NU tijd voor radicale veranderingen.

Begin morgen met een frisse start.

Het leven is heel anders bedoeld.

Heus – ja, het is niet altijd zonneschijn en pijn en leed horen ook bij het spectrum – maar morgenochtend gun ik je een andere start van de dag. Van je week. Van je bestaan als stiefmoeder.

 

  1. Jouw welzijn is de basis, stiefmoeder. Denk aan jezelf, geef aan jezelf. Ook – of vooral – in de vroege ochtend.  Als jij van jezelf houdt – in al je aspecten – dan pas kun je  van actief van een ander houden. Als jij morgenochtend jezelf ook wat aandacht gunt en je niet laat opslokken door je gezin. Dan kun je ook weer “door-geven”…
  2. Weg met je mobiel. Gun jezelf even stilte als je opstaat. Mediteer. Ga wat langer douchen. Doe wat dan ook – dan meteen weer in de ban raken van sociale media. Rust in je hoofd – is rust voor de rest van de dag.
  3. Stel dat je de wekker tien minuten eerder zet en jezelf die tijd cadeau geeft. Wat zou je doen? Helemaal alleen thee drinken en de krant lezen. Of de boom-houding (yoga) oefenen. Of een dansje wagen alleen in de keuken, stiefmoeder? Doe eens gek! Op je favoriete jeugdmuziek. (Misschien de avond tevoren wel wat eerder naar de bed?). Of ga heel even naar buiten en snuif de lentelucht op. Luister naar het concert van de merel. Helemaal alleen voor jouw oren, lieve stiefmoeder.
  4. Stel dat je tijdens het ontbijt- al is het maar heel even- alle ruis buiten sluit(“geef hier die vlokken, ik was eerst” enz.). En dat je je eens volledig wijdt aan wat je eet en drinkt, stiefmoeder.  Radicale stap richting self-care. Proef, ruik, kijk, voel en geniet van dit moment in het hier en nu.
  5. Leer je kids en stiefkids wat ze moeten doen. Zoals in: Wat moet je nog doen voor we kunnen vertrekken? Ja- goed zo! Je moet nog tanden poetsen, je haren kammen en je beker vullen. Gaat het lukken qua tijd? Top!  (als je kids nog klein zijn, werk met plaatjes op de muur. Dan kunnen ze wennen aan zelfstandig hun eigen ding doen – en dan kun jij tenminste even je verse smoothie opdrinken.
  6. Je gedachten en gevoelens zijn als wolken aan de hemel, ook irritaties over gemorste melkbekers, wanhoop over gymtassen die spoorloos verdwijnen of  halfzusjes die ruzie maken.  Dat vervelende apje van een gestreste ex? Bekijk het eens op deze manier: Al die emoties- trekken vanzelf weer voorbij, stiefmoeder. Onder al die emoties zit een ander deel. Een deel dat lijkt op een diamant. Dat schittert. Dat is heel is. Dat eeuwig is.
  7. Kinderen voelen haarfijn aan of je er bent of niet, stiefmoeder. Of je echte aandacht geeft. Dat lukt niet als je je email checkt/sms’t/krant leest/ terwijl je tegelijkertijd luistert naar wat ze gedroomd hebben. Of vertelt hoe knap ze hun eigen boterham opeten. Daarna kunnen ze zelf weer door (en kun jij alsnog heel even iets “nuttigs” doen.)
  8. Stel dat je alles anders doet, stiefmoeder. Een gekookt eitje, warme chocolademelk of fruitsalade in plaats van je gewone ontbijt. Een andere route nemen naar school of je werk. Fietsen in plaats van met de auto. Hardop samen zingen. Onderweg naar iedereen zwaaien. Have some fun! Het is een kleine shift en een grote positieve verandering, stiefmama. Haal adem. Zie je leven als in een helikopterperspectief. Hoe wil jij eigenlijk zijn?
  9. Een spelletje spelen tussen de thee en boterham brengt luchtigheid, stiefmoeder. Zoals een woordslang maken. Dat gaat als volgt.  Ik zeg: Geluk. Mijn dochter gaat verder met de laatste letter van mijn woord en zegt: Knakworst.  De jongste zegt dan: Teletubbies! Je kunt ook om de beurt een gek gezicht trekken of dierengeluiden raden. Of je speelt: Wie ben ik? (weet je nog, je neemt in gedachten dat je bv Obama bent, de anderen stellen vragen en jij mag alleen ja of nee antwoorden).
  10. Wat zou je jezelf vandaag gunnen? Al is het maar iets heel kleins lieve stiefmoeder – plannen maken geeft inspiratie. Een wandeling maken met een vriend die je al lang niet meer gezien hebt, beginnen aan een dagboek, eindelijk gaan sporten, dat nieuwe recept uitproberen. Het is essentieel om leuke dingen in het vooruitzicht te hebben als je het leven zwaar en grijs voelt. Je kunt aldoor opnieuw focussen op dat licht daar aan het eind van die tunnel. Heb geduld. Je komt er weer door heen.
  11. Je ochtend versieren. Maak met eenvoudige middelen wat moois van je ontbijt, stiefmoeder.  Steek de houtkachel aan. Doe de ramen open en luister naar de koolmeesjes. Een kaarsje aan, servetten erbij, een pianoconcert van Schubert als achtergrondmuziek. Een grappig briefje in de broodtrommel van je kind. Maak het leven mooi. Dit is je kans.
  12. Misschien wel het allerbelangrijkste: Wees Lief voor jezelf, als de stress toch bezit van je neemt. Probeer je te focussen op je lijf, hoe voelt de spanning, waar zit-ie? Diep adem halen helpt, stiefmoeder. Ga even naar de w.c. als het niet lukt.  En dus vooral mild en vriendelijk zijn voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn… Je bent niet perfect. Juist daarom ben je een bijzonder, speciaal, eigen-wijs mens.  Juist daarom ben jij van toegevoegde waarde voor dit gezin. Je hoeft niemand anders te worden. Behalve jezelf. Je bent precies leuk, fantastisch,  goed zoals je bent.

Maak er een mooie dag van vandaag! En een mooie dag begint het lekkerst met een prettig, gek, leuk, bijzonder begin.

Laat je even horen hoe jouw ochtend morgen verloopt?

P.S. En zijn de stiefjes weer naar hun moeder – laat je dan weten hoe jij er voor jou en degene die wél aan je ontbijttafel zitten er een fijn start van maakt?

………………………………………………………………………………………………………

 

Annette van der Maarel is opgeleid stress-counsellor. Ze werkt met natuurcoaching, maar is ook gespecialiseerd in het stiefgezin. De reden? Omdat ze daar zelf, ooit lang geleden, ook mee worstelde! Kortdurende coaching werkt echt. Het is daarom ook essentieel dat jij iets gaat doen aan de problemen thuis. Als je niet oppast hoor je zo tot die 60 % die weer uit elkaar gaat. En dat is niet de bedoeling. Ik help je verder. Dat is mijn missie! Je kunt gratis en vrijblijvend mijn manier van coaching komen uit proberen. Live, via skype of de mail.

Wil je dit delen? Dank!
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *