Mijn eigen moeilijke emoties

elp mijn vriendin heeft kinderenVakantie betekent stress. En vakantie met je stiefgezin brengt super veel stress met zich mee. Je stiefgezin triggert die stress én moeilijke emoties.  Na een hele dag in een warme auto of dagen lang kamperen met zeurende stiefkinderen word je dan vreselijk boos, geïrriteerd, verdrietig of stil. Ik deel hier wat over mijn onzekerheden en angsten. Want die hebben we allemaal.

Tegenvallers op vakantie

Ik krijg mails van stiefmoeders die de ene na de andere tegenvaller hebben op vakantie. Vlak voor ze weg gingen deed de ex ineens vreselijk moeilijk over het vakantie schema. Of een andere stiefmoeder schreef dat de ex dreigde met een advocaat om de omgangsregeling opeens te wijzigen. Een andere stiefmama meldt dat ze niet meer om weet te gaan met haar stiefkids die alleen maar aan het jengelen en mekkeren zijn.

Ik ben nu zo lang stiefmoeder dat ik echt een weg heb gevonden om  om te gaan met tegenvallers en wat het met mij doet van binnen. Ik weet nu precies wat er in mij gebeurd. Ik heb de leiding over mijn reacties. Ik heb leren omgaan met het – in mijn ogen – moeilijke gedrag van mijn partner of de kids.

Maar ja, er zijn van die dagen dat het me toch NIET lukt. Ondanks al mijn kennis en ervaring.

Dat ik weer recht in zo’n valkuil stap en er niet zomaar een twee drie uitkom.

Vlak voor de vakantie had ik een flinke tegenvaller

Vorige week had ik een flinke dip. Ik wil het heel graag met je delen omdat ik hoop dat je er wat aan hebt.

Misschien heb je het langs zien komen dat ik ook een challenge zou organiseren deze zomer. Ik heb hem afgeblazen omdat er maar weinig deelnemers waren. Ik zag voor me hoe er een grote groep stiefmama´s mee zou doen aan de facebookgroep. Zoals dat eerder was in de twee eerdere edities van de Stiefmoeder Feelgood Challenge. En ook in de Stiefmama Zelfcompassie training die ik heb gegeven.

Voor een actieve groep heb je minstens 70 deelnemers nodig – want niet iedereen vindt het leuk om actief te zijn in zo´n facebookgroep. Dus heb je meer mensen nodig.

Om een lang verhaal kort te maken. Het was nu niet zo. En ik werd overvallen door een oud gevoel van onzekerheid, doordat er zo weinig interesse was.

Mijn innerlijke kritische stem

Ik heb zo’n kritische stemmetje, herken jij dat? Dit siste me toe: ´Het ligt aan jou. Het is niet interessant genoeg. Jij bent niet leuk genoeg. Jij deugt niet´.

Ik voelde me steeds kleiner, en dommer worden. Als een klein onzeker meisje.

Ken je toevallig de stroming Voice Dialogue?

Daar gebruik je juist deze termen. Iedereen heeft een Innerlijke Criticus en een Innerlijk Kind.

En ook een Volwassen deel dat jou hoort aan te sturen.

Maar soms nemen die personages dit dus ongemerkt van je over. En heb je opeens een bang kind achter het stuur, terwijl je Volwassen deel achterin de auto zit. Dat is niet handig!
Vaak gebeurd dit als je onder stress leeft.

Tegenvallers op vakantie- getriggerd door je stiefgezin. Dat betekent stress.
Ik heb die stress dus niet meer zo tijdens de vakantie, maar bij komt die stress én vooral de emoties die hierbij horen dus ook nog zomaar opeens aanwaaien.

Herkenbaar met die innerlijke personages

Het is heel herkenbaar voor mij. Want ik ken dat bange meisje in mezelf wel en die kritische stem. Ze kwam vaak tevoorschijn in het begin van mijn carrière als stiefmama op vakantie. Ik voelde me als dat kleine meisje dat niet mee mag doen. Dat anders is dan de rest.
En de kritische stem die dan wel mezelf op mijn kop gaf: ‘Zie je wel, je bent gewoon niet leuk’ of die stem kan ook een ander de schuld geven in de hoop dat jij je er dan beter van gaat voelen (wat natuurlijk niet zo is)… ‘Wat is je stiefkind toch een stom kind’. ‘Je man begrijpt echt niks van opvoeden, hij is zo’n softie’.

Het kan confronterend zijn, maar wel heel nuttig om jezelf goed te leren kennen incluis al die innerlijke stemmetjes. Ze vormen je innerlijke blokkades. Ze staan in de weg voor echte verbinding en fijne relaties met je stiefgezin. En onthoud maar dat je een aantal gevoelige plekken zult houden. We hebben allemaal een achilleshiel.

Moeilijke emoties getriggerd door je stiefgezin

Je kunt leren om die stemmen te gaan herkennen. Je kunt leren om je innerlijke kind te troosten als er tegenvallers op vakantie zijn. ‘Het is nu even zo dat je man aandacht geeft aan zijn kinderen. Dat is ok. En het is ook ok dat jij je nu even verdrietig voelt!’ De moeilijke emoties getriggerd door je stiefgezin.

Het mooie is dat als je meer over jezelf leert, je dit ook kunt toepassen in andere delen van je leven. In je werk bijvoorbeeld:-)

Je kunt leren om je kritische stem alleen tevoorschijn halen als jij dat wilt en hem nodig hebt. Je kunt steeds meer leren vertrouwen op je volwassen deel dat alle wijsheid in pacht heeft. Dat alles weet. Dat deel waarin jij precies goed bent zoals je bent. Er mag zijn. Mag opbloeien. Plek in mag nemen. Mag schitteren en stralen. Grenzen kunt stellen. Vriendelijk assertief kunt zijn – en alles wat jij wilt!

Thuis in je samengestelde gezin. En overal waar je jezelf mee naar toe neemt.

Mijn volwassen deel zit inmiddels weer aan het roer en zij kan denken: ‘Wat jammer dat het niet gelukt is met dat aantal deelnemers. Het is ok om je zo te voelen, hoor. Maar het wil niet zeggen dat die gedachte waar is. Ga vooral maar door met wat je doet. Geef niet op. Er zijn mensen genoeg die blij zijn met jouw bijdrage als coach en counsellor. Dus gaan met die banaan!’

Annette van der Maarel is coach en counsellor voor samengestelde gezinnen. Ze doet dit werk vooral online en vooral met heel veel plezier. Geef je nu op een gratis en vrijblijvende sessie van 30 minuten om eens te onderzoeken wat er nu precies speelt in jouw gezin en wat voor mogelijkheden er zijn om NU wat te veranderen! Geef je op via: coaching@annettevandermaarel.com

Wil je dit delen? Dank!
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *