Stralende stiefmoeder op vakantie

‘Annette, ik stuur deze mail vanaf de camping in Denemarken. We zitten hier met m’n twee stiefzonen en mijn dochter. Ik erger me zo dat ik er niet van kan slapen,  er is ruzie, en de stress stijgt. (…)  Hoe kan ik hier anders in komen te staan? ’

Deze mail kreeg ik vorige week. Stress op de camping. Dicht op elkaars lip zitten, ‘primitieve omstandigheden’ en hoge verwachtingen; dit zijn allemaal triggers die stress oproepen  – en bij stress reageer je, zonder er bij na te denken.  En stress ís nu eenmaal vaak groter in samengestelde gezinnen. En al helemaal op vakantie. Zo is het voor ons (bijna) allemaal…

En weet je wat? Deze omstandigheden zijn op dit moment niet te veranderen. Wel kun je bewust worden van wat er speelt. En als jij er anders naar kijkt, er anders in staat, straal je meer rust uit en dat is besmettelijk op je omgeving. Dus het is mogelijk om toch een stralende stiefmoeder op vakantie te zijn – ondanks gedoe.

Wat doet de stress ook weer met je?

Als je stress ervaart, gaat de automatische piloot aan en je vecht, vlucht of verstijf je binnen een paar seconden. Puur lichamelijke reacties. Maar ook gedachten en gevoel zoals je afzonderen,  je gevoel uitschakelen of uit je vel springen, horen daar ook bij.

Ze worden veroorzaakt door triggers in je omgeving: Ruziemakende stiefkinderen, natte handdoeken op je bed of aanhoudende regen op de tent.

Daar komen bovendien nog allerlei innerlijke triggers bovenop, zoals overtuigingen en verwachtingen over hoe het zou moeten zijn. En hoe anderen zich horen te gedragen…

Geloof me, ik ken al die triggers en de stress. Het is menselijk om ze te voelen en ervaren. Het is misschien wel onze grootste levensles om te leren omgaan met je emoties.

1)     Aanvaarden

Het leven is niet elke dag een feest. Ook niet op vakantie. Kun je accepteren dat het normaal is met gedoe in je gezin Kun je denken:’ dit is een tijdelijke dip, dit gaat weer over’.

Wacht gewoon maar tot de storm voorbijtrekt. Adem een paar keer diep. Loop even weg. Als je kunt aanvaarden wat je niet kunt veranderen, verdwijnt de stress. Probeer het maar.

2)     Focus op het positieve

Focus op het goede, het mooie, het fijne in de kleine dingen om je heen. Hoe meer je oefent om het grootse in het kleine te ervaren, hoe meer geluk je kunt ervaren. In het hier en nu.

Word bewust van je zintuigen, je gedachten, je gevoel en lichamelijke ervaringen. Zo ervaar je wat wél goed zit.

3)     Waar je aandacht aan schenkt, groeit

Het werkblad dat je hier beneden vindt, helpt je om dat positieve beter vast te houden. Dat kunnen kleine of grote dingen zijn; Een lief gebaar van je partner, de vrolijke lach van je stiefkind, die spannende kanotocht met het hele gezin. Of simpelweg de zon op je huid. Print het uit en vul het in.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je endorfine-niveau in je bloed stijgt als je terugdenkt aan positieve herinneringen. Doe de oefening dus ’s avonds en ervaar het gelukshormoon. Dit biedt tegenwicht tegen de minder leuke ervaringen.

 

4)     Werkblad ‘Bewust genieten op vakantie’

Beschrijf een aangenaam moment van vandaag Met welke zintuigen ervoer je dit fijne moment? (hoe rook het, was er wind in je haar enz) Welke gedachten had je hierbij?
Wat voelde je? Wat was je lichamelijke ervaring? (rustig, ontspannen enz) Noem drie andere dingen waar je ook dankbaar voor bent

Print dit werkblad uit en stop het in je koffer!

Conclusie

Met deze eenvoudige tips en de oefening geef je een draai aan je manier van denken en doen en daardoor ervaar je minder stress en meer rust. Er zijn veel dingen in je omgeving die je simpelweg niet kunt veranderen. Maar je kunt wél je manier van denken en voelen veranderen.

Deze oefening komt – aangepast en bewerkt – uit het boek ‘Mindfulness – krachtig en gelukkig leven in het nu’ van David Dewulf. Ik hoor graag wat je er van vindt en vooral wens ik je een FIJNE VAKANTIE!

P.S. Kom je er niet alleen uit? Stap over die innerlijke drempel en geef je op voor een gratis sessie! Mail me via coaching@annettevandermaarel.com en dan spreken we elkaar misschien op korte termijn als je uitgekozen wordt voor een gratis sessie via whatsapp bellen (dit kan dus ook vanaf de camping waar je nu zit!)

Misschien is dit artikel ook iets voor jou:

Communiceren met je stiefkind – zo doe je dat!

Annette van der Maarel helpt je graag op weg. Naar meer rust in je hoofd en hart en plezier in je leven en gezin. Je bent het waard om je beter te voelen. Wacht er niet te lang mee! Ga aan de slag en met kleine stapjes kun je grootste veranderingen doorvoeren.

Wil je dit delen? Dank!
Share

2 antwoorden op “Stralende stiefmoeder op vakantie”

  1. Goh, ja, dit klinkt wel heel logisch, ik ga het zeker uit proberen om dat schemaatje in te vullen, lijkt me wel leuk om te doen. Fijn artikel weer, ik lees ze allemaal groetjes Joke uit Amsterdam

  2. Beste Joke, dank voor je bericht, ik ben benieuwd wat je aan het schema hebt gehad! Groet, Annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *