15 tips voor stiefmoeders die gek worden van de stress

Houd je van je stiefkind? Nee?

Ken je dat? Die stress die je overvalt? Zodat – áls je weer eens toekomt aan werk, je je maar niet kunt concentreren?  Dat je het gevoel wordt dat je als stiefmoeder gek wordt van de stress? Lees dan snel verder, want hier krijg je 15 eenvoudige tips voor minder stress en druk, en meer rust en succes.  

Ja, ik weet het. Het is een open deur.  Toch vergeten we het.

Het belangrijkste is dat jij simpelweg beter voor je zelf en je eigen behoeften gaat zorgen. Want hoe kun jij je in vredesnaam staande houden en door blijven gaan met geven als er niets meer in het vat zit.

Geen druppeltje energie meer over is. Als jij je als een uitgewrongen spons voelt – dan is het de hoogste tijd dat je jezelf met de grootste vriendelijkheid gaat behandelen!

1. Mini-meditatie

Druk in je lijf en hoofd? Tijd voor ontspanning! Dit kun je trouwens ook prima samen doen met je kinderen en stiefkinderen.

Zeg hardop en doe zelf ook mee: Ga lekker zitten, maak je lichaam zacht en ontspannen. Rechte rug. Doe je ogen dicht. Voel je lichaam, het contact met de grond, de stoel, de leuning.

Leg je hand op je buik. Zucht een keer. Richt je aandacht naar binnen en let op je adem. Je ademt in en weer uit. Doe dit een aantal keer en kom dan weer langzaam terug naar het hier en nu en doe je ogen weer open. Je voelt je weer fris en kan er weer tegen.

2. Het hier en nu ervaren

Dit sluit hinderlijke gedachten buiten over exen, vervelend gedrag van kids of jouw zorgen over de toekomst.

Hoe doe je dat dan, stiefmoeder? Het is eigenlijk heel simpel. Je doet je gewone dingen. Zoals tanden poetsen, douchen of de vaatwasser uitruimen,.

Maar dan bewust en met aandacht. Let op je zintuigen. Hoe voelt, ruikt, klinkt het?

Daardoor kun je weer landen in het hier en nu.  Gepieker krijgt even geen kans. Dat is de grote winst. Je sluit het ruis buiten. Alle negatieve gedachten zijn er even niet. Alleen maar wat je voelt en ervaart. Dat geeft zo’n rust en ruimte.

3. Kijk door de ogen van je kind naar jezelf

Wat ben je voor ouder en stiefmoeder op dit moment?

Hoe kijk je, wat zeg je, hoe is je houding?

Wil je wel zo zijn?

Nee? Pas dan je gedrag en je gedachten weer aan.  Kijk net wat anders. Denk iets positiefs. Recht je rug.

Schep weer ruimte voor je goede eigenschappen. Je krijgt elk moment een nieuwe kans.

4. Jezelf verwennen als je gek wordt van de stress, stiefmoeder

Ga jezelf eens goed in de watten leggen. Dat helpt tegen stress.

Doe iets leuks, kleins. Iets lekkers bij de koffie kopen, de krant lezen. Afspreken om thee met vriendinnen te gaan drinken. Even een minidutje doen. De deur dicht en lekker slapen. Of een half uurtje naar buiten. Simpel, maar het werkt.

5. Slaap, stiefmoeder, slaap

Slapen zou op nummer een van je actielijstje moeten staan. Je lijf heeft slaap nodig. Als je niet genoeg slaapt, kun je echt nergens meer goed tegen. Dus vanavond een half uur eerder naar bed en nog fijn even liggen lezen of niksen.

6. Een geleide meditatie downloaden

Waar je ’s avonds naar luistert in plaats van voor de tv hangen. Er zijn er tientallen te vinden op het net en ze zijn nog gratis ook. Of luister er naar als je net wakker wordt  en nog fijn onder je warme dekbedje ligt. Een super relaxed begin van de dag. Zo laat je je niet gek maken door de stress, stiefmoeder.

7. Bewegen, dansen, fietsen, buiten spelen

Je bloed door je aderen voelen stromen. Je hart voelen kloppen. Doe het samen met je kindjes en stiefjes, het geeft je energie. Het versterkt de positieve vibes in huis én de band met je stiefkinderen.  En een heleboel onbezorgde pret!

8. Je zorgen delen

Bel je vriendin, spreek af met je moeder en práát erover. Het is bewezen dat het helpt. Je bent niet alleen met je dagelijks gezwoeg. Ga op zoek naar lotgenoten, bel aan bij de buurvrouw en vraag of ze mee gaat wandelen. Ga facetimen met je moeder of zus. Delen is helen.

9. Een plek in huis uitkiezen

Kies een plek uit in huis. En elke keer als je door de gang loopt of de trap opgaat – zeg je tegen jezelf: STOP. Nu stop ik heel even met denken, piekeren, plannen, bellen. Loop met aandacht, adem, voel je spieren in je lijf en ontspan je gezicht.

10. Genieten van het mooie

Geniet meer bewust het moois om je heen genieten. De glimlach van je kind. De geur van schone lakens. Het geluid van de wind door de bomen. De kleur van de hemel. Of van dat mooie nummer dat je alsmaar draait terwijl je aardappelen schilt.

11. Jezelf vriendelijk toespreken

‘Ik ben goed genoeg zoals ik ben. Ik ben goed zoals ik ben!’ Ook je kind mag er zijn zoals het is. Net zoals je stiefkind! Zeg het daarom vaak: ‘Je bent precies goed zoals je bent’. Een tevreden kind = een ontspannen stiefouder.

12. Dankbaar zijn

Stil staan bij alles waar je dankbaar voor bent. Voor de glimlach van je stiefkind, dat aardige mailtje van een collega, het fijne gesprek met je vriendin, die fijne knuffel met je lief. Voor een nieuw begin van een nieuwe dag. Dat helpt je om je gelukkiger te voelen. Elke keer weer. Maak er een gewoonte van.

13. Stiefmoeder last van stress? Las een pauze in

Las even een pauze in als je het even niet meer trekt. Een paar minuten op de bank gaan liggen. Desnoods trek je je terug op de wc om even bij te komen als de stress te groot wordt en je denkt dat je gek wordt en jezelf niet meer onder controle kunt houden.

14.  Ophouden met zeuren

Ja, het klinkt niet zo vriendelijk misschien. Maar soms moet je gewoon even ophouden met zaniken en zeuren. Even flink zijn. Rustig ademhalen en denken: Ik ben geen slachtoffer. Ik hoef me niet zo hopeloos, moedeloos en machteloos te voelen. (Want dat zit vaak áchter al dat gezeur: een kwetsbare emotie – en daar kun je wat mee doen!). Nogmaals: Haal diep adem. En begin opnieuw.

15. Gun jezelf licht en ruimte

Gun jezelf vrijheid, licht en lucht. Pak ruimte! Stel grenzen. Geef ze aan: ‘Ik heb nu behoefte aan eenzaamheid, dus ik ga wandelen’.

‘Ik trek het even niet, dus ik ga op mijn bed liggen en een boek lezen’

‘Ik moet even ademruimte hebben, dus ik ga een avond naar vrienden’.

Gun het jezelf!

Annette van der Maarel biedt gratis en vrijblijvende strategiesessies aan. Van 30 minuten via Meets, Whatsapp Facetime of Skype.

Ze coacht al jarenlang en met veel plezier stiefmama’s op weg naar meer plezier, rust en geluk.

Geef je nu op en ervaar wat het voor jou kan betekenen!

Wil je dit delen? Dank!
Share

2 antwoorden op “15 tips voor stiefmoeders die gek worden van de stress”

  1. Geachte,
    Ik ben 3 jaar samenwonend met mijn vriend zijn dochter van 18 bepaald hier de regels, mijn vriend durf haar bijna niet meer tegen te spreken, het helpt allemaal niet, ze is losbandig, gaat weg tot de volgende middag en drinkt al van als ik haar kende , ik heb nog lege flessen gevonden op haar kamer, ze maakt hier alles stuk , het is warm en haar vader moet haar vragen of de airco aan mag, ze weet dat ik snel warm heb en ook door ontstekingen van de stress heb ik over heel mijn lichaam wondjes die niet weggaan, al 2 jaar heb ik over heel mijn lichaam lelijke littekens en verse wondjes , als ik zweet beginnen de wondjes te jeuken en ik mag niet aan de wonden komen voor verdere infecties te voorkomen. Ik heb geen problemen met kinderen van mijn nieuwe vriend zijn stiefzoon 24 is een rustige en behulpzaam man , maar hij zit 24/7 op zijn kamer te gamen , ik vind deze samenstelling gaat uit de hand lopen, in het begin heeft ze gestolen van mij oa mijn creditcard en daar op internet van alles mee gekocht, het vreemde is thuis is ze de dominante walgelijke 18 j , de vader laat alles toe , ze heeft in een psychiatrische inrichting verbleven maar wou naar 3 dagen terug naar huis alhoewel de arts drukte om te blijven, toch is ze terug naar huis gekomen, het loopt uit de hand want ze lokt ruzie uit , ze heeft het heel hoog in haar hoofd . Ik ben een dame van 51 mijn vriend 52 maar gedraagt zich als een tiener, ik woon in België kan je me helpen met instanties die zich ontfermen over deze situatie of kan jij mij helpen.
    Mvg
    S.

    1. Beste S,

      Wat een zorgen, wat een stress, dit loopt echt uit de hand, je hebt ernstige fysieke klachten en zo kan het niet verder gaan… Als ik het goed begrijp, krijg je weinig steun of hulp. Klopt dat? Je bent in ieder geval niet de enige. Er zijn heel veel mensen in jouw situatie.

      Je vriend vindt het vast net zo moeilijk als jij, maar hij heeft (dit is herkenbaar, echt, ookvhij is niet de enige!) heel veel moeite om grenzen te stellen en voor zich zelf, jou maar ook haar op te komen door juist grenzen te stellen en hulp te zoeken voor zijn dochter, maar ook voor jullie allemaal. Veel bio-vader (en -moeders) vinden het moeilijk om het gedrag van hun bio-kinderen te te helpen veranderen. Waarom is dit? Omdat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan. Omdat ze zich schuldig voelen vanwege de scheiding, omdat ze zich zo verantwoordelijk voelen voor hun kinderen en daardoor als niks lukt, zich moedeloos, hulpeloos, depressief gaan voelen en het niet meer lukt om in actie te komen. Het komt omdat ze vriendelijk, aardig en ‘pleasers’ zijn en dat iedereen aan hun trekt. ‘Je moet dit en dit doen!’. Het komt omdat je als bio-ouder je oneindig loyaal opstelt naar je kids toe en alles, alles pikt en maar hoopt dat het ooit over gaat… En ga zo maar door.

      Maar goed, wat heb jij hier aan, als stiefmoeder zonder controle, zonder zeggenschap, zonder ook maar enige band met je stiefkind dat vreselijk gedrag vertoont, steelt, dominant is, geen grenzen lijkt te hebben en teveel drinkt, agressief is, dingen kapot maakt en ga zo maar door. Wat kun jij nu doen?

      Je kunt voor jezelf kiezen – en deze situatie verlaten. Weg gaan. Je wonden helen. En een nieuw leven beginnen.

      Maar ik weet natuurlijk niet alle details van je gezinsleven. Het is daarom voor mij ook eigenlijk niet mogelijk om je sowieso adviezen te geven, en al helemaal niet via een berichtje op mijn website. Ik raad je daarom echt aan om nu naar de huisarts te gaan. Zij/hij kan je verder helpen. Met instanties bv.
      Deel hoe het voor je is met je zus, buurvrouw of vriendin en blijf er niet alleen mee zitten.

      Stuur me anders ook een persoonlijke bericht via de mail a.vandermaarel@hotmail.com dan ben je welkom voor een gratis en vrijblijvende sessie van een half uur, en kan ik je zo hopelijk een stukje verder helpen.

      Heel veel sterkte S.

      Hartelijke groet,

      Annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *