16 tips voor een heerlijke vakantie met je stiefgezin

elp mijn vriendin heeft kinderenWe gaan met totaal vier kids (drie van hem, een van ons) naar een boerencamping in Frankrijk en ik zie er als een berg tegen op, weet jij raad, Annette? Het is tenslotte ook mijn enige vakantie.‘

 

 

 

Zie je stiekem ook zo tegen de vakantie op met je stiefgezin? Als het antwoord ja is, heb ik 16 tips voor je om er een fijne tijd van te maken. Ook ik heb in de beginfase als stiefmoeder echt de nodige stress ervaren.

Na al die jaren die ik nu werk als coach en counsellor heb ik genoeg tips voor je. En die wil ik graag met je delen. Want ik gun jou ook een heerlijke vakantie!

1. Waar heb JIJ behoefte aan tijdens deze vakantie? Met een boek in een hangmat? Of spannende tochten in de natuur maken of liever cultuur snuiven? Eerst moet je weten wat jij wilt. Overleg dan met je partner en vraag vooral ook naar waar hij/zij  zin in heeft.

2. Vraag naar de wensen van de kinderen. Leg uit dat je naar ze wilt luisteren en je best zal doen om het iedereen naar de zin te maken (maar dat jij en je partner uiteindelijk beslissen).

3. Het is uiterst belangrijk dat jij  lekker in je vel zit. Doe tijdens de vakantie elke dag iets waar je echt blij van wordt en waar je jezelf zelf mee oplaadt. Pas dan kun je goed omgaan met (stief)kinderen,  stress, ruzie of gedoe.  Vertel je partner nu al hoe belangrijk dit voor jullie allemaal is. En dat je dus tijd voor jezelf nodig hebt.

4. Sociale samenstelling. Besluit nu ook alvast dat jullie regelmatig iets alleen doen met je eigen kinderen (hoe vaak en hoe lang?). Maar dat je ook met z’n allen leuke dingen verzint om te doen. En dat je ook eens iets met je partner alleen doet – al is het maar samen wat drinken voor de tent als de kids eindelijk slapen.

5. Praat iedere avond even met je partner over wat lekker liep die dag. Doe daar meer van de volgende dag!

6. Bedenk nu oplossingen voor wat mis kan gaan. Denk je dat de kids ruzie gaan maken over wie in welke kamer mag slapen? Zeg dan bijvoorbeeld: ‘kinderen, wij vertrouwen erop dat jullie een oplossing vinden waar jullie allemaal mee kunnen leven.’ En vertrouw daar dan ook op. Of verzin bijvoorbeeld een onverwachte verrassing of klein cadeautje of koop wat lekkers dat je uit je hoed tovert voor het geval ze moe zijn of gaan zeuren.

7. Verzin nu al een mantra die je tegen jezelf zegt als het lastig wordt, zoals: ‘ Ik neem het niet persoonlijk’. ‘Dit gaat vanzelf weer voorbij’, ‘Ik laat mijn verwachtingen los’, ‘Ik blijf bij mezelf’. Of: ‘Dit is eigenlijk niet belangrijk’, ‘Het zijn nog maar kinderen en daarom zijn ze kinderachtig’.

8. Meet jezelf een frisse blik aan. Focus op ieders goede eigenschappen en kwaliteiten deze vakantie.

9. Feliciteer jezelf elke keer als je toch geduldig, aardig en niet-oordelend blijft.

10. Ben je een strenge stief? Laat opvoeden, tijden, gezond eten en al dat soorten dingen deze vakantie gewoon los. Een paar weken ongezond leven is echt niet erg. En het schept ruimte. Voor plezier bijvoorbeeld.

11. Ga wel al na wat jouw grenzen zijn hierin als je dit lastig vindt, en beslis nu al met je partner hoe laat ze bijvoorbeeld uiterlijk naar bed moeten. Gaat het toch niet volgens afspraak tijdens de vakantie? Dan is dit je mantra: ’Ik laat het los’.

12. Ben je een afzijdige stief? Breng daar deze vakantie verandering in. Ga elke dag minstens tien minuten met een stiefkind een spelletje doen of zwemmen. Vertel nu al aan je partner dat je je stiefkind beter wilt leren kennen en dat je daar tijd in wilt stoppen. (Jouw mantra kan zijn: ‘Ik voel me verbonden met mijn gezin’).

13. Ben je een stiefmoeder zonder eigen kinderen en voel je je vaak buitengesloten? Voor jou is het superbelangrijk dat je een eigen invulling zoekt en dingen doet voor jou alleen. Dagboek schrijven, foto-reportage maken, stenen verzamelen, eindelijk die romanserie lezen, schilderen, joggen, mediteren. Alleen een middagje naar dat leuke stadje, een online cursus volgen of elke dag bellen met een vriendin.

14. Zorg voor fysieke ruimte. Ga je kamperen? Koop nog snel een werptentje voor de grotere kinderen, dan hoef je je niet zo te ergeren aan hun gedrag. Ook bij je vakantiehuisje kun je prima een tentje opzetten. Wedden dat de kids dit ook leuk vinden?

15. Bedenk elke avond, terwijl je in je slaapzak kruipt, drie dingen waar je dankbaar voor bent die dag.

16. Geniet van de kleine momenten.  En nogmaals de belangrijkste tip: Zorg goed voor jezelf. Als het goed gaat met jou, kun je de hele wereld aan.

Ik wens je alvast een heel fijne vakantie toe.

Meer lezen? Probeer dit artikel eens;

Een heerlijke zomervakantie met je samengestelde gezin

Wat heb jij aan deze tips? Of heb je nog iets toe te voegen? Deel het in een comment hier onder, daar hebben we allemaal wat aan!

natuurcoachingAnnette van der Maarel werkt al jaren lang als coach en counsellor. Voel je een drempel om hulp te zoeken? Omdat je denkt dat je problemen te klein zijn – of misschien te groot. Of omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten? Probeer de coaching eens gratis uit. Neem contact op via de mail coaching@annettevandermaarel.com en wie weet word je uitgekozen voor een gratis en vrijblijvende sessie van 30 minuten.

Wil je dit delen? Dank!
Share

10 antwoorden op “16 tips voor een heerlijke vakantie met je stiefgezin”

 1. Hoi Annette,
  > >
  > > Bedankt voor de goede tips voor een heerlijke vakantie als stiefgezin.
  > > Vorig jaar zijn we met ons stiefgezin tien dagen naar Noorwegen geweest,
  > > wat was ik blij toen we weer thuis waren. Ik dacht: dit doe ik niet ieder
  > > jaar op deze manier, en ik had toen besloten dit jaar niet met de twee
  > > zoons van mijn vriend en mijn zoon op vakantie te gaan. We wisselen het nu
  > > af, de ene keer met z’n allen op vakantie, en de andere keer ieder met
  > > onze eigen kinderen. Volgend jaar weer nieuwe ronde en nieuwe kansen, en
  > > dan neem ik jou tips zeker mee! Hartelijk dank!
  > >
  > > Groetjes,
  > > Floor

 2. Hoi Floor,
  Aha, dat is zeker een goede tip: Je móet niet op vakantie met z’n allen. Je hebt de vrijheid om te kiezen wat bij jullie past. Maar het vereist best een portie moed om dingen op je eigen manier te doen!
  Lieve groet,
  Annette

 3. Dag,
  Inderdaad, het vraagt om wat moed om als partners ieder apart met eigen kinderen op vakantie te gaan. Het brengt toch heel wat rust wanneer je de dingen kunt doen zoals je het altijd al deed.ervaringen. En als je eerlijk bent naar jezelf mag je dit jezelf toestaan. Nieuwe energie opdoen om vervolgens weer samen te komen.
  Lieve groet, Marleen

  1. Dank voor je comment, Marleen, ben je al plannen aan het maken voor volgende zomer :-) Ik wens je nu eerst een fijne decembermaand!

 4. Mijn man wordt zo boos van alleen al mijn suggestie dat we niet meer als ‘gezin’ met vakantie gaan (omdat het altijd zo’n stress geeft), dat hij roept dat hij dan ook niet meer met mij alleen gaat. Ik ben verbijsterd.

 5. Wij vertrekken straks met z’n 5-en (2 stiefkids van 13 en 10) en mijn eigen zoon van 7 maanden. Dit wordt de 4e keer dat we met z’n allen (zonder baby dan) op vakantie gaan. En hoewel ik nog steeds zenuwachtig en gespannen ben, is dit het eerste jaar dat ik er echt naar uitkijk. Ook al weet ik dat er kleine ruzies en grote irritaties zullen zijn. Ik weet namelijk ook zeker dat we heel erg gaan lachen en het gezellig gaan hebben. Tijd en veel met elkaar praten doet wonderen, dat blijkt maar weer. Fijne vakantie allemaal!

  1. Dank voor je vrolijke bericht! Wij zijn net terug van onze vakantie waar ik met veel plezier op terug kijk. Jij ook een heel fijne vakantie! Laat je horen hoe het was? Lieve groet, Annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *