Stiefmoeder help, het is december! Plus negen tips

 

 ´Annette, ik heb een vraag over mijn stiefkids van vier en zeven. We hebben samen nog een baby, en ik weet gewoon niet zoveel van kinderen om heel eerlijk te zijn.

Ik hou wel van de feestdagen, hoor. Of je tips hebt nu met sinterklaas en de kerst. Hoe ga je het beste hier mee om?

Groet van anoniempje

Stiefmoeder, help, het is weer december!

Ja, het is weer zover, anoniempje, en wat leuk dat je me om advies vraagt! Je bent niet de enige die de feestdagen van vorig jaar nog levendig kan voorstellen. Boze gezichten, ontevreden geluiden, kids die als een stuiterbal door het huis vliegen of niet kunnen slapen…  en dan hebben we het nog niet over wat het met jou doet…

En dit jaar wil je het anders zien, toch stiefmama?! In deze blog krijg je inzicht over hoe en waarom. Plus negen praktische tips.

Stief en stress

Er zijn zoveel prikkels om je kind heen deze maand. De spanning wordt doelbewust opgebouwd met schoen zetten, reclames, liedjes, verlangens naar pakjesavond…

Meteen daar achter aan is het al weer kerstmis. Dan nog eens oud en nieuw. Je struikelt over de cadeaus. Er is vuurwerk. Laat opblijven, geen normale tijden voor eten, veel mensen over de vloer.

Dat is al meer dan genoeg voor een kind om in de stress te schieten.

Maar dat is nog niet alles.

Stiefstress in december

Hier komt nog eens stiefstress bovenop. Stel je eens voor hoe het eigenlijk is voor je stiefkind. Je moet tijdens deze dagen ook nog eens als een jojo heen en weer van papa naar mama en terug.

Naar de families van beide kanten. Naar de families van de ´nieuwe´ stiefouders. Koffer inpakken en weer uitpakken. Het duizelt me alleen al als ik dit schrijf.

Dan zijn er vaak onduidelijkheden over wanneer je stiefkind nu waar is. Of er is verdriet van mama dat jij nu sinterklaas bij papa viert en niet bij haar.

Of is er ruzie tussen papa en stiefmama omdat stiefmama wanhopig is.

Of er wordt aan alle kanten aan je getrokken…

Kinderen voelen alles. Maar begrijpen vaak de emoties helemaal niet. Ze begrijpen niet waarom ze doen waarom ze doen. Lees: huilen om niks, niks willen, op de grond gaan liggen schreeuwen in de supermarkt.

Vechten, met deuren slaan, ruzie maken, schreeuwen, alleen op je kamer willen zijn. Het komt allemaal door stress. Dat wist je vast wel. Stiefmoeder, help, het is december!

Stress zorgt voor gepieker en angst

Maar wist je ook dat stress zich laat zien in de vorm van gedachten en gevoelens? Dat je je angstig kunt voelen en gaat piekeren? En dat je stiefkind daarom bijvoorbeeld niet kan slapen?

Of je stiefkind maakt zich zorgen of hij wel welkom is bij  stiefmoeder, hoe het nu moet met oma als hij niet komt?

Je stiefkinderen zijn deel van die kluwen van loyaliteit naar alle familieleden toe. Waarschijnlijk heb jij daar ook last van, toch? En ook die onrust en zorgen voelen je stiefkinderen. Help, het is december…

Stiefmoeder help, het is december! Plus negen tips

Hoe zorg jij als stiefmama voor meer rust in de tent? Deze tips helpen! Misschien heb jij ook goede ideeën die ik hier niet noem over Stiefmoeder help, het is december! Plus negen tips? Ik ben er heel blij mee als je ze hier wilt delen. Dank je! St

Tip 1:  Zijn je kids chagrijnig? Dan hebben ze misschien simpelweg behoefte aan wat te eten of drinken. Neem altijd pakjes drinken, rozijnen en sultana´s mee. Het kan ook betekenen dat ze moe zijn. En rust of slaap nodig hebben (geldt ook voor pubers!).

Tip 2: Vermijd plekken als drukke supermarkten deze december samen met je stiefjes. Of andere plekken die te veel prikkels geven.Winkel zónder je stiefjes. Lekker even een moment voor jezelf.

Tip 3: Maak een weekplanner met plaatjes voor de kleintjes. Wanneer zijn ze bij jullie? Wanneer bij hun mama? Wanneer komt sinterklaas? Leg per dag uit wat er gaat gebeuren. Ook voor grote kinderen is duidelijkheid fijn, en het is ook een tip om ze bij je planning te betrekken!

Tip 4: Zorg voor zoveel mogelijk rust en regelmaat als tegenwicht. Bouw rustmomenten in tijdens de feestdagen met een serie op netflix als je merkt dat ze het niet meer trekken. Even wat extra schermtijd geeft kinderen rust (en jou ook) of… misschien hebben ze meer tijd buiten nodig voor ontspanning.  Of ga even voetballen samen.

Tip 5: Maak het eten niet te ingewikkeld . Serveer ze een broodje knakworst naast jullie viergangen diner. Laat ze aan een eigen tafeltje eten, of stuur ze eerder van tafel. Zorg voor een mini-bioscoop op jullie bed terwijl je zelf rustig verder kunt tafelen. Laat pubers meedenken over recepten en versiering en wie weet willen ze ook een gerecht koken. Losjes en ontspannen gaat voor alles!

Tip 6: Laat ook regels los voor pubers, dwing die niet om zich mooi aan te kleden bv tijdens het kerstdiner. Maak het hen en jezelf gemakkelijk en laat dingen los. Stem cadeaus af met de ex, hoeveel cadeaus jullie geven en je kunt misschien een grote wens samen vervullen? Een idee voor cadeau is om een uitje te geven. Een ervaring, een belevenis, iets wat herinneringen voor het gezin geeft. Inplaats van nog meer spullen in huis te hebben;-)

Tip 7: Ga je op bezoek bij anderen? Neem een tas vol speelgoed en tekenspullen mee. Laat ze een uurtje alleen op hun telefoon bezig zijn. Stel anders voor om met z´n allen een bordspel te doen. Of vraag of jullie ook buiten iets actiefs kunnen doen. Ga naar het bos en speel ouderwetse spelletjes zoals boompje verwisselen en doe dan ook allemaal mee. Succes verzekerd.

Tip 8: Maak geen drama van het niet kunnen slapen. Zoek een oplossing die bij jullie werkt.  Zoals in slaap vallen in jullie bed en het kindje daarna naar zijn eigen bed dragen. Of blijf in de buurt zodat je stiefkind je nog horen. Ga strijken in de kamer ernaast, doe je yoga-oefeningen, werk wat op je laptop, maak er geen probleem van. Ik heb dit ook allemaal meegemaakt, het is normaal! Jouw eigen weerstand en ergernis maakt het alleen maar erger. Bedenk dat slaap-problemen een deel zijn van onrust, zorgen en stress die veel (stief)kinderen voelen deze maand.

Tip 9: Zorg ervoor dat jouw emoties niet met jou aan de haal gaan. Zorg dat een vriendin je even belt vlak na het eten om even stoom af te blazen. Even lekker klagen, dat helpt! Ga anders met de hond van de buren lopen. Even een boodschap doen. Haal adem, laat je schouders zakken, maak je gezicht zacht en geniet van het goede en mooie!

Meer lezen over de feestdagen? Dat kan:

feestdagen met je stiefgezin

Ook blijf ik gratis en vrijblijvende strategiesessies aanbieden om je een stapje verder te helpen deze maand. Zodat je meer rust en ontspanning kunt inbouwen, dat is de basis voor fijne feestdagen! Mail naar coaching@annettevandermaarel.com waarom jij nu behoefte hebt aan een sessie van 30 minuten via Teams en dan hoor je heel snel of jij bent uitgekozen.

Wil je dit delen? Dank!
Share

5 antwoorden op “Stiefmoeder help, het is december! Plus negen tips”

  1. Ik vind de benaming stief een beetje overdone.
    Een kind heeft een vader en moeder en daarnaast is er een nieuwe partner van die je bij naam noemt.
    Stief vind ik pas passend als 1 ouder is overleden.

    1. Ja, ik kan je daar helemaal gelijk in geven. Mijn stiefdochter noemt me ook gewoon Annette. Maar voor de buitenwereld is het wél heel duidelijk met stief. Iedereen weet meteen wat je bedoelt. Maar bonus, plus, cadeau of gewoon niets kan natuurlijk ook :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *