Kerst-survival-plan voor het stiefgezin

rust in het stiefgezin in december

Het is weer zover. Bijna kerstvakantie. Het gedoe en chaos en stress gaat vaak over de kids. Tranen, woede-uitbarstingen, norse gezichten, ontevreden mensen en mensjes.

In dit Kerst-survival-plan voor het stiefgezin krijg je acht concrete en praktische top-tips die jou helpen om de kinderen weer te helpen.

Zo krijgt iedereen, jij ook, meer rust en geluk rond de kerstboom !

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 1 ZELFZORG

Om maar meteen met de deur in je stiefhuis te vallen. Hier komt de eerste tip van het kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Je raadt het al. Als jij goed voor jezelf zorgt, kun je de stress, drukte, wisselingen, boze exen en woede-aanvallen van (stief) peuters beter aan.

Zorg dat je energie niveau goed blijft. Wat gééft je energie deze dagen? Wegkruipen onder een electrische deken in je warme bedje met koekjes en mooie kerstfilm op netflix? Alleen met de hond tegen de wind in lopen? Doen! Gewoon doen. Wel in overleg met je partner.

Want ook die heeft ruimte nodig om een uurtje te gaan sporten, niksen, haken of waar hij/zij ook weer door kan opladen. Elke dag dus. Even tijd nemen om op adem te komen.

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 2 TIME-MANEGEMENT

Het helpt de meeste kids (en hun ouders en stiefouders) om een routine aan te houden. Maak, samen met je partner, voor iedere dag een planning. Hoeft niet heel strak. Maar het is top als je per dagdeel de tijd en aandacht bewust verdeelt. Soms met z’n allen samen buiten tikkertje spelen. Soms bio-ouder alleen met haar kids kerstkoekjes bakken (terwijl stiefouder lekker even weg kan) (of met zijn kids kan gaan charten) en dan ruil je weer. En gaat stiefouder met de stiefjes een spelletje spelen. En dus heeft bio-partner weer even tijd alleen – zie tip 1 :-).

Dit biedt veiligheid en structuur. En de kinderen hebben aandacht van hun bio-ouders nodig. Plus zo bouwt stiefouder aan de band met de kids. Win-win-win.

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 3 VOORSPELBAARHEID

Maak dit schema kenbaar. Leg het elke dag uit. ‘Vandaag gaat eerst papa met de kleintjes op bezoek bij opa en oma terwijl stiefmama gaat sporten met de grote kids. Daarna gaan we met z’n allen lunchen en dan slapen de kleintjes en gaan de grote kinderen/mensen iets voor zich zelf doen. enz’. Maak het zichtbaar met een plaatjes/stickertjes op een plan-bord. Geef de kids een boekje waar ze kunnen opschrijven of tekenen wat de plannen zijn. Herhalen maar.

Het geeft duidelijkheid en veiligheid als je weet waar je aan toe bent.

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 4 ETEN EN DRINKEN

Neem altijd wat nootjes, gezonde snacks, en pakjes drinken mee als je een kerstwandeling gaat maken of andere uitjes plant. Ook als je gaat borrelen bij vrienden of uitgenodigd bent voor een kerstdiner met alle kids. Lege magen betekent dreinende kids.

Dus met een kleine snack breng je het energie-niveau omhoog (en maakt niet uit als je daarna gaat eten bij vrienden, en ze dan daar minder eten) . Het kan natuurlijk ook dat er juist te veel kerstkransjes worden uitgedeeld bij oma en de kids hiervan gaan stuiteren. Overleg dan even van te voren met de gastvrouw/heer van het feestje en zorg zelf voor een gezondere snacks waar je kinderen beter op gaan.

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 5 LOSLATEN

Het is ok dus als de kinderen hun buikjes vol gegeten hebben met rozijnen, nootjes of een gezonde reep als je aankomt bij je zus en haar gezin nadat je in de file hebt gestaan. Het is ook wel prima als ze een avondje wat later naar bed gaan. Je hebt het niet allemaal onder controle bij zoveel veranderingen. Het is niet erg! Laat het los! Dus als basis structuur. En dan een groot deel loslaten.

Zo ervaar jij minder stress! ‘Let it go, let it goooo’.

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 6 KINDEREN ERVAREN STRESS

Kerst staat gelijk aan stress. De verwachtingen die sluimeren. De spanning is voelbaar. Over de ingepakte cadeautjes onder kerstboom, het spelen met je nieuwe stiefneefjes die je nog niet zo goed kent of eten wat je misschien niet lust. Besef je dat het niet alleen voor jou stressvol is, maar voor de kids nog veel meer! Ze missen de andere ouder, voelen zich schuldig als hun mama zielig alleen zit, voelen zich als outsiders in dit nieuwe geheel, enzovoort enzovoort. En hebben nog geen woorden voor al die onderhuidse stress.

Haal adem en toon je van je begripvolle kant. Bevestig de gevoelens die je ervaart; ; Ik zie aan je dat je boos / verdrietig/verveeld enz bent. Klopt dat?’ ‘Ja? Dat kan ik me voorstellen lieverd. Maar we slaan/schoppen/schelden hier niet in huis.’ ‘Kom ik geef je een knuffel’ Of:’ Kom gaan we naar je papa en die geeft je een knuffel’.

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 7 OEFEN SOCIALE SITUATIES

Dit is voor de bio-ouder: Oefen vast in de auto op weg naar het volgende kerstfeest. Je kunt er een soort spel van maken. Dat maakt het niet zo zwaar voor de kids. Stiefouder houdt zich hier afwezig. Tenzij je zo’n goede band hebt, dat je ook mede-opvoeder bent geworden.

  • ‘Wat zeg je ook al weer als je binnenkomt bij onze vrienden?’
  • ‘En wat als je een cadeautje krijgt? Ook al vind je het niet leuk?’
  • ‘Wat doe je ook al weer als je stiefoma je wilt knuffelen en jij niet?’
  • ‘En als je het eten niet lekker vindt, wat zeg je dan?’

Kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Tip 8 EENVOUD

Overleg nu met je partner dat je dit jaar niet teveel wil schema leggen. Je hebt vast meer rust nodig dan nu gepland is. Klopt? Houd het dus wat simpeler dit jaar. Zeg ‘nee’ tegen een uitnodiging en ‘ja’ tegen jezelf. Plan niet meer dan één grote activiteit op een dag, dat staat hoog op de agenda in het kerst-survival-plan voor het stiefgezin.

Connectie, verbinding, rust en gezelligheid. Plus tijd alleen. Daar gaat het om. Als jij je kalm en prettig voelt, dan doen de kids dit ook. Dus skip die plannen met zeven gangen diners, hoge hakken en parfum, en ga voor eenvoud dit jaar. Of ga wel uitgebreid tafelen met de grote mensen maar zet de kids voor de tv met Home Alone.

Tot slot

Tot slot in dit kerst-survival-plan voor het stiefgezin. Alles wat er door je heen gaat aan negatieve gedachten en sombere, angstige, boze gevoelens mag er zijn. Maar laat het door je heen gaan. En laat het dus daarna weer gaan. Troost jezelf als het even niet lukt. Het is ok! Je bent een mens.

Bouw een helicopterview in en stijg af en toe even op voor het overzicht. Wat is dan belangrijk? Wat is de kerstboodschap? Juist: Vrede op aarde (en in je stiefgezin).

Ik wens je dan ook heel fijne, vredige kerstdagen en een gelukkig 2025!

P.S. Je weet dat ik een fan ben van dr Laura Markham. In dit blog heb ik een aantal adviezen van haar overgenomen, maar dan aangepast aan het stiefgezin. En ik heb er mijn eigen top-tips aan toegevoegd. Kijk maar eens op haar site voor inspiratie over opvoeding.

Meer stof tot nadenken nodig? Lees dan dit blog:

………………………………………………………………..

Annette van der Maarel (geboren 1965) is dol op kerstmis, de geur van dennennaalden, warme chocolademelk en een knapperig haardvuur.

Heb je hulp nodig om de sfeer te verbeteren thuis? Geef je dan op voor een gratis sessie van 30 minuten. Misschien maak je nog kans dit jaar. En anders heeft ze nog plek in 2025!

Wil je dit delen? Dank!
Share
Categorieënex

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *