Annette

rust balansVragen aan Annette

Een klein interview over coaching, het samengestelde gezin, de natuur en wat nu geluk eigenlijk is.

Waarom doe je aan stiefcoaching?

Het is op mijn pad gekomen. Bijzonder hoe het leven je soms bij de hand neemt en je ergens heen leidt. 

Op latere leeftijd ben ik een opleiding tot stress-counsellor begonnen en die afgerond – ik ben dan ook register counsellor. Ik heb een eigen praktijk opgezet en al snel melden zich stiefmoeders bij me.

Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in het onderwerp. Ik heb online trainingen gevolgd in de VS en heb heel veel gelezen. In deze tijd was er nog niet veel aandacht voor het coachen van samengestelde gezinnen in Nederland.

Bovendien ben ik ervaringsdeskundige! Zowel in de rol van stiefmoeder als de biologische moeder in een samengesteld gezin. Dat helpt natuurlijk ook. Dat je alles zelf hebt meegemaakt.

Wat is er dan zo mooi aan dit beroep als coach voor stiefmoeders?

Binnen een paar sessies kan ik het verschil maken. Het is zo fijn en geeft zoveel voldoening om gezinnen verder te helpen. Zodat het leven weer vrolijker, lichter en mooier wordt voor hen.

Ik vind het geweldig om zoveel verhalen, kennis, ervaring, wijsheid te horen van vrouwen en ben oprecht geïnteresseerd, ik leer ook weer elke dag!

Vooral is het fantastisch om te helpen bronnen aan te boren waardoor je weer moed, hoop en vertrouwen krijgt om verder te gaan.  Daarnaast heb ik nu zoveel ervaring dat ik ook handenvol praktische tips en psychologische inzichten kan delen. Wil je meer weten over dit aanbod? Lees hier dan verder.

Waarom doe je ook aan natuurcoaching?

Een van de mooie aspecten van het ondernemerschap is dat je je aanbod kunt aanpassen aan je eigen ontwikkeling.

Nu ben ik boven de vijftig, heb ik zin en ruimte om me te verdiepen in andere interesses: De natuur! Buiten zijn! 

 De natuur heelt en helpt. Ik voel me vrij als ik door de bossen, velden, heides zwerf. Daar word ik diep gelukkig van. 

Zo kwam ik op het idee om me daar ook professioneel in te verdiepen. Het geeft zo’n lucht en ruimte en biedt letterlijk en figuurlijk nieuwe perspectieven.  Ik wandel nu samen met stiefmama’s. Maar ook met mensen die stress ervaren op ander gebied en vragen hebben over werk, verdieping, zingeving en nieuwe stappen zetten. Wil je het ook eens gratis en vrijblijvend uit proberen? Klik hier voor meer info.

En je doet ook aan creatieve coaching?

Nou, voor mij hoort het allemaal bij elkaar. Natuurcoaching, stiefcoaching en creatieve coaching. Het schrijven, het maken van soulboards, het gebruiken van symbolen in de natuur – het gaat allemaal over de rijkdom die je in je hebt én om je heen hebt en die je kunt inzetten om je als een heel en gelukkig mens te voelen.

Waarom ben je stress counsellor geworden?

We worden overspannen en krijgen burn-outs omdat we de verbinding verliezen met onze kern. Dat deel  waar je precies weet wat je grenzen zijn. Wat je verlangens zijn. Wat je nodig hebt om je heel te voelen, in plaats van verscheurd, opgejaagd en eenzaam.

Het komt eigenlijk allemaal uit dezelfde bron, die alsmaar bijgevuld moet worden.

Hoe meer ruis en druk om ons heen – hoe meer zul je je hart en ziel moeten voeden. Ik kwam in aanraking met het Japanse bosbaden: Shinrin-Yoku, en dat voelt ook weer als een aanvulling op wat ik al heel lang denk en doe. Prachtig hoe dingen samen komen.

Natuurcoaching, stiefcoaching en creatieve coaching – Waar komt je visie vandaan?

Lang verhaal kort: ik ben opgegroeid buiten – met twee biologen als ouders. Pedagogiek was mijn studie, maar ik heb ook Kunstwetenschappen gedaan – en de passie voor symbolen, kleur en vorm is gebleven.  En natuurlijk ook het overbrengen van kennis, ervaring, visies en enthousiasme.

Later, veel later heb ik me verdiept in yoga, mindfulness, compassie en ben ik stress-counsellor geworden. Alles komt nu op een wonderbaarlijke manier samen.

Wat is geluk voor jou?

Natuurlijk ervaar ik nog steeds hobbels op mijn pad – maar ik zie ze als uitdagingen om verder te groeien. En dat het niet het eind van de wereld is als het soms niet lekker loopt.

Dit is een van de sleutels tot duurzaam geluk. Acceptatie van wat niet veranderd kan worden en gaan met die banaan als je wél wat kunt veranderen.

……………………………………………………………………

 Annette van Maarel -Contact en gegevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *