Annette

Vragen aan Annette

Een klein interview over coaching, het samengestelde gezin.

En hoe Annette verder in het leven staat.

Waarom werk je als stiefcoach?

Het is op mijn pad gekomen. Bijzonder hoe het leven je soms bij de hand neemt en je ergens heen leidt. 

Op latere leeftijd ben ik een opleiding tot stress-counsellor begonnen en heb ik die afgerond – ik ben dan ook register counsellor. Ik heb een eigen praktijk opgezet en al snel melden zich stiefmoeders bij me. De een na de ander. Met problemen over hoe je nu overleeft in dit complexe gezin. Daarna volgden ook de bio-ouders, stiefvaders en st-oma’s en st-opa’s.

Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in het onderwerp. Ik heb online trainingen gevolgd in de VS en heb heel veel gelezen. Ik ben me blijven ontwikkelen door het volgen van trainingen en opleidingen. Van rouw en verlies tot mindful parenting en geweldloze communicatie.

Toen ik begon was er nog niet veel aandacht voor het coachen van samengestelde gezinnen in Nederland. Inmiddels ben ik al meer dan 15 jaar coach en counsellor en heb honderden stiefgezinnen begeleid.

Bovendien ben ik ervaringsdeskundige! Zowel in de rol van stiefmoeder als de biologische moeder in een samengesteld gezin. Dat helpt natuurlijk ook. Dat je alles zelf hebt meegemaakt.

Wat is er dan zo mooi aan dit beroep als coach voor samengestelde gezinnen?

Binnen een paar sessies kun je het verschil maken. Het is zo fijn en geeft zoveel voldoening om gezinnen verder te helpen. Zodat het leven weer vrolijker, lichter en mooier wordt. Ik deel graag mijn kennis, ervaring, oprechte interesse en compassie met je. De sessies zijn zo opgebouwd dat je altijd met een prettig gevoel afsluit. 

Ik vind het geweldig om zoveel verhalen, kennis, ervaring, wijsheid te horen van mannen en vrouwen en ben oprecht geïnteresseerd, ik leer ook weer elke dag. 

Vooral is het fantastisch om te helpen bronnen aan te boren waardoor je weer moed, hoop en vertrouwen krijgt om verder te gaan.  Daarnaast heb ik nu zoveel ervaring dat ik ook handenvol praktische tips en psychologische inzichten kan delen. Wil je meer weten over dit aanbod? Lees hier dan verder.

Hoe ziet jouw unieke methode eruit?

De sessies zijn op maat gemaakt. Wat nu bij jou en jouw situatie past.
Ik heb een grote toolbox om uit  te putten. Ik werk met methodieken uit verschillende disciplines gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;  zoals coaching, counselling, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, transactionele analyse en EFT.  Ook mindfulness en compassie zijn belangrijke pijlers, net als geweldloze communicatie en oplossingsgerichte therapie.

Ooit heb ik pedagogiek gestudeerd en mijn interesse in opvoeding, educatie en kinderen is gebleven.  De kennis die ik opgedaan heb bij dr. Laura Markham en Adele Faber zet ik actief in.

Hoe ziet zo’n traject eruit en wat kost het?

Gratis sessie

Je krijgt een gratis en vrijblijvende strategiesessie aangeboden van 30 minuten. We beeldbellen dan via Teams of Whatsapp. Zo kunnen we laagdrempelig kennismaken. Als ik denk dat ik je kan helpen – en jij vertrouwen hebt in mijn aanpak, maken we op zeer korte termijn een eerste afspraak.  Er zijn geen wachtlijsten.

Traject

We zetten vijf of zes sessies van een uur in. Die doe je alleen, samen met je partner of met een kind erbij. De sessies vinden plaats online – of je bent welkom in mijn ruime, gezellige praktijkruimte in Oosterwolde, Friesland. Soms heb je meer nodig, en dan boek je nog een aantal sessies erbij. Als ik in Frankrijk verblijf in ons tweede huis, zullen de sessies online moeten zijn.

Waar sta je nu – waar wil je heen?

We gaan in op je huidige situatie – waar loop je precies tegenaan? Wat zijn de triggers in dit gezin en wat wekt dit op in jou aan pijn, verlies en verdriet? Waar wil je heen – dat is ook een belangrijke vraag. Wat is het doel ? Voor jou en je partner? 

Dan beslissen we samen de weg naar dat doel. Wat kun je veranderen en welke hobbels kun je op een andere manier mee omgaan. Het mooie is dat je onderweg steun, hulp en tips krijgt via de mail. Zodra je je emotioneel, eenzaam of boos voelt, mail je met een update. Je krijgt binnen een dag of twee antwoord met feedback en tips.

Stap voor stap

Met kleine stapjes begin je jouw pad op weg naar meer rust, geluk en plezier in je eigen huis. Je krijgt werkbladen, tips, linkjes en literatuur om je proces te versnellen. Vaak zijn vier tot vijf sessies al genoeg! Maar het kan ook zijn dat je net wat meer nodig hebt, dan krijg je tegen korting een volgend pakket aangeboden.

Investering

Jouw investering voor een fijn en ontspannen gezinsleven bedraagt  nu nog 359 euro incl. voor vijf sessies en 429 euro voor zes sessies. Soms is een vervolgpakket nodig. Soms ook niet.

Dus als je gebruik wilt maken van dit pakket, is het een optie om dit nu nog tegen dit gereduceerde tarief te bestellen.

Hoe ziet geluk er voor jou uit?

Natuurlijk ervaar ik nog steeds hobbels op mijn pad – maar ik zie ze als uitdagingen om verder te groeien. En dat het niet het eind van de wereld is als het soms niet lekker loopt. 

Dit is een van de sleutels tot duurzaam geluk. Acceptatie van wat niet veranderd kan worden en gaan met die banaan als je wél wat kunt veranderen. 

Wat kun je nog meer over jezelf vertellen?

Ik krijg soms leuke werkzaamheden aangeboden, naast het coachen van samengestelde gezinnen die me prikkelen en waar ik geen nee tegen kan zeggen. Zo heb ik een poos gewerkt met PR en communicatie (ik ben dol op schrijven) voor een stichting in Frederiksoord  die de oude tuinen van de voormalige Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool beheerde.

FITH

Sinds februari 2024 werk ik met een nieuwe tak van sport; namelijk re-integratiecoaching, als Senior Adviseur voor het mooie bedrijf Fith. Kijk maar eens op hun site.

Le Merle – huis in de Dordogne

Verder hebben we sinds 2023 een tweede huis in de Dordogne wat we ook willen gaan verhuren. Er is een website in de maak en hier ga ik ook mijn ervaringen delen met het kopen en opknappen van een huis in Frankrijk en bloggen over leuke uitjes, typische cultuurverschillen en noem maar op.  Ik laat je weten wanneer de site online gaat.

……………………………………………………………………

Annette van Maarel 

Contact en gegevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *