Oeps! Hoe staat het met je goede voornemens?

We leven alweer zo’n anderhalve maand in het jaar 2014. Wat is er eigenlijk gebeurd met jouw goede voornemens om een geduldige, vrolijke, positieve moeder en stiefmoeder te worden?

Is het nog niet gelukt? Dan zeg ik: Veranderen is ook niet eenvoudig. Join the club. Perfectie is niet haalbaar. En ook niet wenselijk :- ).

Veranderen is een kwestie van oefenen en doen. Het is vallen en opstaan. En de kunst is om met vriendelijkheid naar jezelf te kijken en je zelf aan te moedigen ondertussen! Wil je toch echt dingen gaan veranderen? Haal dan je lijstje met voornemens nog eens tevoorschijn.

Wat kan je nu echt helpen om de stiefmoeder en moeder te worden die je graag wilt zijn?

1. Heldere doelen

Wat waren jouw voornemens? Zoiets als: ‘ik wil nooit ruzie meer met m’n partner over zijn kinderen’?
Kijk naar je eigen aandeel en neem verantwoordelijkheid voor jouw gedachten, emoties en gedrag. En maak daar een doel van; ‘ik wil m’n emoties beter onder controle krijgen’. Of ‘ik wil meer geduld opbrengen’. Kies trouwens maar één voornemen uit om mee aan de slag te gaan.

2. Positief formuleren

Je verwoordt je doel alsof het je al bereikt hebt en dan op een positieve manier. Dus niet: ‘ik wil me nooit meer ergeren aan mijn stiefkind’ maar: ‘Ik blijf rustig’ of ‘Ik laat negatieve commentaren van me af glijden’. Zie dit ook voor je als een beeld, als een symbool. Dat je sterk bent als een rots, of flexibel als een boom bijvoorbeeld. Herhaal die zin en het beeld dagelijks, schrijf hem op, zing hem, mediteer erover, zeg hem hardop in de auto, denk hem terwijl je je tanden poetst.

3. Stapje voor stapje

Wat is je eerste stap om geduld te oefenen? Is het beter naar je partner luisteren en niet meteen je mond open te trekken? Probeer dat dan vandaag! Of: haal eerst diep adem vóórdat je schreeuwt wie die schoenen in de gang heeft laten slingeren. Ministapjes brengen je vooruit. Heb je een stapje gemaakt? Geef jezelf dan een schouderklopje!

4. Niet zo streng zijn

Ging het niet vandaag? Wees dan lief en mild voor jezelf, je doet immers je best. Het doel is niet om perfect te worden, maar om te ervaren hoe fijn het om de goede richting op te gaan. Dat maakt je ongelofelijk krachtig!

5. Dankbaar zijn

Als je ’s avonds in bed ligt, denk dan na over wat er goed ging en wees daar dankbaar voor. Verzin dan wat je morgen praktisch kan verbeteren. Zoals: Ik ga iets vroeger opstaan zodat we meer tijd krijgen in de ochtendspits – dan hoef ik niet zo te stressen en kan ik relaxt en vrolijk een nieuwe dag beginnen.

Wat mijn eigen voornemens waren? Nou, het zijn geen voornemens meer :-). Zo gauw ik een uurtje over hebben ga ik in het bos lopen. Beweging én bewust ontspannen en genieten van alles mooi om me heen in een klap. Het is zo’n fijne nieuwe gewoonte dat het nu al vanzelf gaat. Een klein doel dus – dat me helpt om vrijer in het leven te staan. Je fijn voelen. Dat is je eerste prioriteit en je eigen verantwoordelijkheid !

Wil je wat voor me doen? Deel dan je ervaringen over wat jij doet om je doelen te bereiken. En een bewuste stiefmoeder te zijn. Daar kunnen we allemaal wat van leren.

Meer lezen? Dit artikel is misschien handig om te lezen:

Ruzie over stiefkind

Annette van der Maarel probeert in te haken op de flow van het leven, ook de dagen dat het minder gaat horen daarbij. Misschien is dat wel een goede ook als voornemen voor het volgend jaar. Surfen op de golven. Fietsen in de wind. Soms wind mee, dan weer tegen. Alles is ok. Heb je hulp nodig met je samengestelde gezin? Vraag een gratis sessie van 30 minuten aan via de mail: coaching@annettevandermaarel.com

 

Wil je dit delen? Dank!
Share

2 antwoorden op “Oeps! Hoe staat het met je goede voornemens?”

  1. Beste Annette,

    Leuk artikel, hoor. Ik was mijn voornemens eigenlijk al weer vergeten, maar ga er zeker weer mee aan de slag. Bij ons is de ochtendspits een eeuwig probleem. Ik ga aan de hand van jouw stappenplan weer een nieuwe poging wagen om gewoon gezellig samen weg te komen zonder ruzie en gedoe. Groetjes! Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *