Neem een mini-retraite

Neem een mini retraiteAls ik het woord mini-retraite hoor, haal ik al vanzelf dieper adem. Kom ik vanzelf al een beetje tot rust. Lees daarom snel verder over mijn beste tips tegen acute decemberstress! En neem een mini-retratie.

Neem een mini-retraite

Stress is eigenlijk niets anders dan een mooie balans tussen draagkracht en draagvlak.

Wat is jouw draagkracht? Sommige dagen voel je je krachtig, fit en glijden alle stress-triggers zo van je schouders af. Je kunt de hele wereld aan. Je sprankelt van energie en levenslust. Je kunt jezelf ondersteunen. Je bent je eigen platvorm.

Op die dagen zoek en vind je ook inspiratie, steun en oplading in de natuur- je spiritualiteit, creativiteit. Of bij je familie of vrienden. Of je huisdier :- )

Andere dagen zijn de verhoudingen zoek. Je innerlijke Pusher, Pleaser, Perfectionista of Critica duwen je verder en verder je grenzen over. Je energie en spirit lopen leeg. Je plezier sijpelt weg. Je bent prikkelbaar, en valt uit tegen je kinderen. Of je bent moe en vlak. Lusteloos en down.

Deze maand eist z´n tol – we moeten misschien nog wel meer dan anders. Van anderen. En ons zelf. Alles moet immers af, toch voor het nieuwe jaar begint?

En dan móet het toch ook extra gemutlich, culinair, fantastisch en bijzonder worden deze kerst?

En oud en nieuw niet te vergeten? En goede voornemens opschrijven en… enz…

Neem een Mini-retraite

Om totaal gek van te worden dus.

Een tijd om je ware natuur subiet helemaal te vergeten.

Misschien kom je niet eens naar buiten?!

Het beste medicijn tegen stress -en al die nare gevolgen van het chronisch hoge cortisolniveau in je bloedbanen – is het voorkomen van streven en druk!!

Voordat de stress je leven overpakt. En jou bij de pakken neer laat zitten.

Ik weet niet hoe het bij jou zit – maar ik heb in deze winterse dagen, in deze nieuwe-maanfase eigenlijk een heel andere behoefte.

Die om een eremiet te worden.

Om mezelf af te zonderen in een hutje op de hei.

Om dagen lang in m´n eentje te struinen. Om weer bij mezelf te komen. Bij dat wilde deel in mij – dat moeite heeft met deze dagen.

Bij het ongetemde. Bij de vrouw die haar eigen weg bewandelt. Die soulsearcht. Aldoor opnieuw.  Die rebels is. Die tegendraads is. Eigenzinnig is- en doet waar haar hart van gaat zingen en haar voeten van gaan dansen. Die zich aldoor afvraagt: Wie ben ik? Wat geeft mij en mijn leven zin?

Maar ja.

Dat kan even niet.

En bovendien wil ik dat ook helemaal niet. Want ik wil óók zorgen en moederen en galajurkjes kopen. Ik wil tot tranen toe geroerd worden als mijn jongste als kameel in de kerstshow meespeelt.

Ik wil ook die laatste sessies met cliënten doen dit jaar. Ik wil mijn werk afsluiten. Dat wil ik ook allemaal niet missen.

Meet jezelf een nieuwe mind-set aan

Eigenlijk is het heel simpel.

Het gaat vooral om een mind-set in deze drukte die zo´n druk geeft.

Mijn antwoord op stress in december?
Ik las deze week elke dag even adempauze in.

Ik dacht bij mezelf, weet je wat, Annette: Neem een mini-retraite!

Neem een mini-retratie

En alleen dat woord al, maakt dat ik uitadem. Dat mijn schouders zakken. Mijn hartslag omlaag gaat. M´n spieren ontspannen.

Retraite!

Tijd!

Rust!

Alleen zijn!

De Me-date dus. Maar dan elke dag. En dan maar even. En dan met focus op aandacht naar binnen. Sluimer-stand. Ontspan-stand. Dat heeft mijn wilde ware ik nu nodig. Een klein winterslaapje. Even bijkomen.

En dat dan in het oog van de storm. Midden in de drukte van deze laatste week voor de kerst losbarst.

Mijn beste tips voor een mini-retraite midden in de decemberstress:

 • Mobiel uit!! Even ging social media – weg ermee!
 • Een lange wandeling maken- dat heb ik gedaan in de sneeuw vorige week. En: Ik heb een sneeuw-engel gemaakt. Ik glimlach weer als ik er aan denk. Een volwassen vrouw die in haar eentje gaat sneeuw-engelen in het bos. Ik zag de boomtoppen boven me. Voelde de crispy snow onder me. Een hoogtepunt deze mini-retraite!neem een mini retraite
 • Ik heb een notebook waar ik ieder jaar  mijn dromen, plannen en ideeën opschrijf voor het nieuwe jaar. Ik blik terug – en kijk vooruit. Ik vind het heel fijn om op de bank te zitten, als het stil is in huis en de kinderen slapen, weg te dromen bij de fonkelende lichtjes van de kerstboom en te schrijven. Wat mijn mijmeringen zijn – deel ik volgende keer met je!
 • Je broodtrommel mee naar buiten nemen en op een bankje in het park opeten – wel warme sjaal en muts mee:-)
 • Iedere avond VROEG naar bed… en even een half uurtje chillen, lezen, denken, niks doen. En lekker lang slapen natuurlijk.
 • Elke dag spelen met mijn hond – en zien en léren hoe goed dit dier zich kan ontspannen. Hoe goed dit hondje voor zich zelf zorgt.
 • Ademen. Ademen. Ademen.
 • Kaarsjes aan. Thee drinken. Even bijkomen aan de keukentafel. Even pauze. Zomaar midden op de dag.
 • Omhoog kijken als je buiten bent. Naar mooie huisgevels. Naar de wolken. De bomen.
 • Een gedicht lezen.
 • Genieten van het weer – wat het ook voor weer is.
 • Rekken, strekken, ogen dicht, ADEMEN zomaar even achter mijn bureau.
 • Yoga-oefeningen doen op de kinderkamer terwijl ze (moeite hebben vanwege alle spanning om in) slaap vallen.
 • Heel even gaan liggen op de bank.
 • Bidden. Mediteren. Mindful niksen.
 • Een ieniemienie wandeling en bewust lopen en genieten van je spieren die je lijf overeind houden:-).
 • Languit op de grond gaan liggen.
 • Je dankbaar voelen over al het mooie, goede en fijne in je leven.
 • Klassieke muziek luisteren op de auto-radio.
 • Een foto maken van een mooi uitzicht tijdens je wandeling. Of stilleven van je ontbijttafel.
 • Met aandacht een avocado eten.
 • Omdenken. Dat vooral. Relativeren. Lachen om mezelf en mijn eigen drukke gedoe. Ik móet namelijk helemaal niks. Alles wat nu niet meer lukt, komt manana wel! Ik heb tijd genoeg in 2018!!

Neem een mini-retraite

En – heb ik je kunnen inspireren met deze tips? Mooi! Dan is mijn missie geslaagd. Wil je jouw beste tips delen? Dank alvast!

Geniet van deze drukke en fijne week – met miniretraites – voor de kerst echt losbarst.

Ik voel me weer opgeladen en ben er klaar voor!

……………………………………………………………………………………………………………………………

Annette van der Maarel is counsellor en coach. Voor samengestelde gezinnen. En iedereen die meer rust en plezier in je leven wilt. Ze schrijft. Ze maakt online programma´s. Over persoonlijk leiderschap en spirituele ontwikkeling. Soulsearching, rust, ruimte  en puur plezier is wat ze zoekt.

 

Wil je dit delen? Dank!
Share

Eén antwoord op “Neem een mini-retraite”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *