De paasdagen staan voor de deur. Lekker een lang weekend vrij. Hopelijk mooi weer… Maar zie je er toch tegen op, stiefmama? Lees dan snel verder en implementeren maar die tips die ik je hier geef! Want dit is wat ik je wens: Vrolijk Pasen, stiefmama!
Vrolijk Pasen, stiefmama!
Ik kom net binnen van een wandeling met m´n hond. Voel de zon op mijn huid. De frisse lentelucht in mijn neus. En ik borrel van energie als ik denk aan volgend weekend.
Pasen. Vrije dagen. Rituelen. Samen zijn. Verbondenheid. Ik heb er zin an!
Maar ja. Ik weet dat het heel anders kan zijn. Ik weet dat er op dit moment duizenden stiefmama´s in Nederland en België zijn die acute hoofdpijn krijgn als ze denken aan feestdagen samen met hun stiefgezin.
´Hoe kom je die feestdagen nu heelhuids door?´ Die vraag krijg ik vaak.
Laten we het daar eens over hebben. Want het kan echt veel leuker zijn, dan je nu denkt. Of je nu thuis zit – of in een vakantiehuisje of in het buitenland.
Verwachtingen belemmeren
Waarom is het nu zo ingewikkeld? Waarom kunnen wij stiefmoeders niet gewoon genieten en blij zijn? Hier even in het kort een aantal redenen.
- We groeien op met idealplaatjes. Een gezin? Dat is zoals in een wasmiddelreclame. Zoals op foto´s die mensen op Facebook plaatsen. Een en al geluk. Ons gezin is géén eerste gezin. En dat zal het ook NOOIT worden. We moeten andere plaatjes maken.
- We schroeven onze verwachtingen even flink op voor de feestdagen. Want daar moeten we het van hebben, toch? Die vrije dagen samen?
- Je innerlijke Perfectionista. Ken je haar? Dat personage in jou dat vindt dat je huis niet alleen opgeruimd, maar ook schoon en gezellig moet zijn tijdens feestdagen. Je moet je familie bezoeken, de perfecte paasbrunch serveren voor je hele familie, ladingen chocolade-eieren verstopt hebben, paastakken in huis gehaald hebben, er zelf tip-top uitzien, de kids moeten op hun paasbest zijn en zich wel een beetje gedragen, je werk moet af en ga zo maar door.
- De stiefjes hebben eigenlijk geen zin in. Want ze willen hun moeder niet in de steek laten. Of ze zijn liever daar om met hun vriendjes in de straat te spelen. Of ze wilden het liefst naar opa en oma aan de andere kant. Of ze zien op tegen de stress in jullie huis.
- Je bent aan het eind van je latijn. Je bent toe aan vrije dagen. Want niet alleen je werk, je ouders, familie, buren en vriendinnen eisen zo je aandacht op. Maar je hebt ook nog enorm veel energie geïnvesteerd in je gezin de afgelopen tijd. Je verlangt naar rust. Naar je bedje, uitslapen, lang douchen, niksen, me-time, chocola eten. Je verlangt naar: ´Vrolijk Pasen, stiefmama!´
Vrolijk Pasen, Stiefmama!
Toch kun je er het beste van maken. En het beste onder de omstandigheden – dat is eigenlijk al goed genoeg. Toch?
Deze vragen helpen jou om er een Vrolijk Pasen van te maken.
Vraag 1. Hoe kun jij ME-TIME in plannen?
Dit staat wat mij betreft op nummer één.
Zorg ervoor dat je – ook als je straks in een vakantiehuisje zit – dit nu al samen met je partner overlegt.
Laat hem deze blog lezen en wijs hem erop dat jij je af en toe moet afzonderen.
- Zodat je even uit het gekkenhuis kunt stappen
- Nieuwe energie kunt opbouwen
- Jezelf bij elkaar kunt harken
- En heel even rustig kunt ademen
Daarna heb je weer meer geduld, kun je irritaties beter van je af laten glijden. En reageren met humor in plaats van een snauw.
En niet te vergeten: Zijn bloedjes van kinderen hebben exclusieve aandacht van hun vader nodig! Twee vliegen in een klap dus (zie ook Vraag 3).
Vraag 2. Helpt praten?
Yes! Het is een goed idee om van te voren al te overleggen en polderen.
a. Met je partner
b. Met je hele gezin (vanaf basis-school leeftijd kan dit prima).
Doen dus! Praten over je verwachtingen en behoeften.
Weet je eigenlijk wel wat jij wilt? Veel bewegen, sporten, mensen uitnodigen, of liever relaxen en Netflixen?
Je kunt best een consensus vinden zodat iedereen ( in ieder geval een beetje) z´n zin kan krijgen. En dat doe je door – inderdaad – er naar te vragen en samen te overleggen. (Zie ook vooral vraag 4).
Vraag 3. Hoe deel je de tijd het beste in?
Stap NU af van het idee dat je als samengesteld gezin alles samen moet doen.
Als het niet lekker loopt – verdeel dan de tijd vrij strikt in.
In blokken. In verschillende sub-groepjes. Of alleen.
Dan ga jij soms alleen wat even voetballen met jouw kinderen En hij gaat met de zijne een chocoladetaart bakken. Daarna parkeer je ze bv alle kids voor Nijntje op tv (of ieder op zijn eigen playstation of mobiel). Dan kunnen jij en je lief samen koffie drinken op het terras of je zelfs even terug trekken in je eigen kamer.
Jouw partner gaat daarna met de hele bups zwemmen in het overdekte bad terwijl jij gaat appen met vriendinnen, het vierde deel van Elena Ferrante gaat lezen of even een dutje doen.
Daarna is het jouw beurt om met iedereen eieren te schilderen (en dan mag je best goed vinden dat een aantal kids zich liever even terugtrekken met hun mobiel) terwijl je man een half uurtje gaat joggen.
Eten doe je dan weer samen. Met z´n allen.
En zo deel je het hele weekend op in verschillende blokken.
Er is zelfs onderzoek gedaan naar het opdelen van tijd in samengestelde gezinnen in de VS – waar ze veel meer stiefgezinnen hebben dan wij. Het resultaat? Het werkt!
Vraag 3. Hoe zit het dan met die gezellige Paas-rituelen?
Die zijn belangrijker dan je denkt!
Ieder samengesteld gezin moet, wat mij betreft, nieuwe, eigen rituelen instellen.
Dat schept een band. Een wij-gevoel. Een eigen cultuur. Saamhorigheid. Vertrouwen. Dat schept herinneringen. Structuur in je bestaan. Feest.
´Weet je nog dat we ieder jaar eitjes gingen zoeken en dat papa zich dan als Paashaas verkleedde?´
Ga ook hier vast over brainstormen met je partner. Lekker eten hoort hierbij. Ga samen bakken. Een gek spel verzinnen. Misschien een klein Paas-cadeautje bij het ontbijt of een speciale Paas-film dat je ieder jaar weer kijkt?
4. Wat doe ik met mijn opvoedstress?
Relax! Het is vakantie. Wat maakt het uit als ze meer snoepen, later naar bed of meer op hun mobiel zitten?
Weet je wat je mantra kan zijn – als je te veel blijft hangen in de opvoedstress?
Dan denk je deze zin aldoor maar opnieuw:
´Het zijn mijn kinderen niet, ik laat de opvoeding aan mijn partner over en focus zelf op iets leuks´.
En ook je eigen kids hebben vakantie. Dus laat maar los.
MAAR. Jullie zijn wel huisgenoten. Of vakantie-huisje-genoten.
Dus. Je kunt het wél hebben over geluidsoverlast, bedtijd en wie de tafel dekt. Doe dit meteen als je het gaat hebben over je verwachtingen en behoeften. Maak er een familie-overleg van.
Ik leg het wel even kort uit:
5. Is het een goed idee met een familie-overleg?
Dat is een heel goed idee! Als je elkaar voor de vakantie nog ziet, doe je het dan al.
Anders op de eerste dag.
Maak een agenda en vraag of iemand een punt heeft. Kondig het aan als iets bijzonders. Koop donuts – of ander lekkers. En sluit af met iets leuks. Harde muziek en samen dansen of zo.
Dan noem je de agendapunten (of je man doet dit) en benoemt dat je graag de opinie én praktische oplossingen hoort van je huisgenoten. Dit laatste is essentieel. Als de kids mee mogen denken, krijgen ze de intrinsieke motivatie om ook in actie te komen, die drive van hen heb je nodig voor een geslaagde vakantie.
Bijvoorbeeld.
- Agendapunt 1: Wat willen jullie graag doen of niet doen met Pasen?
- Agendapunt 2: Hoe gaan we tijd indelen ? (In blokken dus, goed om ze voor te bereiden!)
- Agendapunt 3: Hoe gaan we de huishoudelijke taken verdelen?
- Agendapunt 4: Wat zijn onze normen en waarden deze vakantie? Zoals: We zeggen ´dank je wel´, ´goedemorgen´ enz.
- Agendapunt 5: Overige vragen.
Misschien is dit artikel ook interessant voor jou:
Tot slot
Zie jij er nog steeds erg tegen op? Mail me dan even – dan krijg je van mij een speciale Paas-aanbieding om je er door heen te slepen. coaching@annettevandermaarel.com
En ik wens je vanuit mijn stiefmoederhart:
Vrolijk Pasen, stiefmama!
———————————————————————
Annette van der Maarel is coach en counsellor. Ze coacht het liefst buiten in de natuur. Maar ook facetimen , skypen of google teams is een prima optie. Klik hier voor het aanbod van coaching. Het leven is kort – maak er wat van. Jij bent het waard.