feestdagen met je stiefgezin

´Ik zie zo tegen de kerst op. Het liefst zou ik deze tijd fastforwarden tot halverwege januari. Het is elk jaar weer zo´n teleurstelling, niks loopt zoals ik zou willen. Ik ben nu al uitgeput (…) groet, Olga. Feestdagen met je stiefgezin? In dit artikel krijg je zeven gouden tips voor fijne feestdagen met je stiefgezin!

Beste Olga en alle andere stiefmama´s,

December en de kerst is een heftige tijd voor stiefmama´s. Misschien wel de moeilijkste tijd van het jaar. Ik begrijp je stress, Olga, en dat je er nu al tegenop ziet. Ik gun je zo een fijne tijd, waar je ondanks alle typische stiefsores, ook van die magische kerstmomenten zult ervaren. Speciaal voor jou heb ik zeven gouden tips geschreven zodat je er het beste van kan maken.

Maar eerst. Wat gooit er zoal roet in het eten?

  • Onverwachte veranderingen in het schema door de ex
  • Stiefkinderen die uitgeput binnenvallen na de zoveelste kerstviering en niet mee willen werken
  • Je eigen verwachtingen en dromen over hoe het zou kunnen zijn
  • Je partner waar je maar geen steun van voelt
  • Stiefkinderen die nors zijn of je negeren
  •  De pijn die wordt uitvergroot:  zoals je buitengesloten voelen of er niet bij horen
  •  Teleurgestelde familieleden omdat je niet langskomt dit jaar…

Tunnelvisie

Je kunt makkelijk terechtkomen in een tunnelvisie. Waarin je je maar niet kunt losmaken van je negatief gekleurde beelden.

Hoe vreselijk het gaat worden. Hoe ellendig je je gaat voelen. Wat een rampzalige kerst het weer gaat worden… net als vorig jaar… feestdagen met je stiefgezin. Niet waar je op gehoopt had.

Verwachtingen van een stiefgezin

Je eigen verwachtingen en dromen van een sprookjesachtige kerst kunnen je ernstig belemmeren. Of de vergelijking met kerstvieringen uit eigen jeugd of vorig huwelijk. Het is ANDERS in een tweede gezin. Je moet het anders gaan doen om er een succes van te maken.

Kerst vieren hebben wij altijd zó gedaan en dat was zo gezellig´. Bovendien heb je niet alleen je eigen dromen, maar je hebt ook te dealen met die van je partner, stiefkids, eigen kids, jouw familie, je schoonfamilie en de familie van de ex. Dat kan bijna niet bij elkaar komen. Lees verder voor zeven gouden tips voor fijne feestdagen met je stiefgezin.

Stress maakt je opgejaagd, geïrriteerd. Misschien leg je de lat te hoog? Denk je dat een fijne kerst gelijkstaat aan een perfecte kerst? Ben je al dagen bezig met koken. Al weken bezig met de pakjes onder de boom. Met outfits. Schoonmaken.

En geef je jezelf op je kop omdat je je nicht in het buitenland nog niet hebt gebeld, of dit jaar geen kerstkaart in de bus hebt gedaan bij je oude tante?

Kiezen is verliezen

Er worden beslissingen gemaakt. Keuzes over wie bij wie en waar. Er zullen mensen teleurgesteld worden door de keuzes die jullie maken. De keuzes die anderen maken, zullen jou teleurstellen. En dat is beroerd, vooral als je een pleaser bent en alles goed wilt doen voor iedereen. Dit zijn bijna alle BIO-OUDERS – het hoort er bijna altijd bij, namelijk het goed willen doen voor iedereen en daarom het nooit goed genoeg kunnen doen…

In een tweede gezin zijn er ALTIJD onverwachte veranderingen. Dat is dé constante factor.

Het is ook pijnlijk als je het op jouw manier wilt doen en je man of zijn ex de plannen overhoop halen. Ook al staan die niet in het ouderschapsplan. Terwijl jij zo´n leuke pyjama-ochtend voor ogen had met cadeautjes onder de boom en je stiefkind nu toch naar opa en oma gaat…dat maakt dat je je machteloos, buitengesloten en onbelangrijk voelt. Kiezen voor de een, maakt dat de ander verliest…

feestdagen met je stiefgezin

Dit zijn allemaal echte ervaringen van cliënten die ik hier boven beschrijf. Het is ook niet makkelijk, maar we gaan er voor zorgen dat het dit jaar anders gaat.

Met deze zeven gouden tips voor fijne feestdagen met je stiefgezin kun je toch een heerlijke tijd creëren. Pak de kans om deze feestdagen op jullie eigen persoonlijke manier een gouden randje te geven. En te gaan genieten van wat je wél hebt.

1. Geen oorlog maar vrede

Zorg er in ieder geval voor dat het geen oorlog wordt met de kerst. Denk dan maar aan de boodschap van vrede. Daar waar het allemaal om draait. Gun je stiefkind mooie herinneringen. Bij jou. Of bij iemand anders.  Ga pas in het nieuwe jaar weer onderhandelen met de ex. Kerst is daar niet de tijd hiervoor.  Handel vanuit liefde en mildheid, niet vanuit angst of boosheid.

2. Pas de tradities aan

De kans is groot dat je samenstelde gezin niet de hele kerst onder jouw dak is. Dat de kids opeens toch bij de opa en oma aan de andere kant zijn. Flexibel zijn dat is een kwaliteit die je heel mooi kunt ontwikkelen in je gezin.

Wie zegt dat je niet kerstavond heel bijzonder kunt maken in plaats van eerste kerstdag? Of een derde kerstdag kunt invoeren? Wie zegt dat je niet lekker dvd´s kan kijken en voor de tv eten als iedereen uitgeput is?

Wie zegt dat je niet het eerste weekend van januari een nieuwjaarsreceptie kunt inplannen voor je nieuwe gezin inplaats van oud en nieuw vieren? Kleed je mooi aan, maak het feestelijk. Feestdagen met je stiefgezin? Het kan allemaal! Maar dan anders dan misschien je buren het vieren. Als je het zo kunt zien, dan houd je zelf de regie in handen. En daardoor voel je je echt een stuk beter. Probeer het maar.

3. Maak nu al een Plan B

Maak vast een reserveplan voor als het niet loopt zoals je had gehoopt.  Dat geeft een gevoel van controle.

Het geeft voldoening. Zo kun je veel slimmer en makkelijker switchen zonder dat je het gevoel krijgt dat iedereen over je heen loopt. Het is leuk om creatieve oplossingen te verzinnen, toch?

Zoals:

  • Wat is je plan B als de stiefkinderen toch niet komen op eerste kerstdag?
  • Of met oud en nieuw?
  • Of als je man perse naar zijn ex wilt op oudejaarsavond omdat zijn zoon daar is en ze dit elk jaar zo gedaan hebben?
  • Wat als je het zelf echt, echt niet ziet zitten, wat is je plan B dan op het laatste moment? Bereid dit vast voor en verwoord het: ‘Lieve … (partner)… ik ben zo vastgelopen en trek het even niet meer. Op eerste kerstdag ga ik even naar mijn zus om tot rust te komen. Ik kom dan na het avondeten weer terug’. Of…???

4. Put your self together

Spreek vandaag nog je volwassenheid aan. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf. Je hebt gekozen voor deze man. Zijn kind hoort erbij. Je kunt en wilt het niet meer terugdraaien, want je houdt van deze man, toch? Kruip dit jaar niet in een slachtoffer-rol. Maak er het beste van en geniet vooral van wat wél goed gaat, door bijvoorbeeld elke avond drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent.

5.Blijf praten met je partner

Je staat er niet alleen voor. Je hebt een liefdevolle partner – die weliswaar ook problemen heeft,  zoals schuldgevoelens en het gevoel tussen jou en de rest te staan – maar blijf praten, leg uit hoe het voor je is en luister ook oprecht naar hem. Steun elkaar! Vier jullie liefde deze kerst. Verdiep de verbinding. Ga uit vanuit je eigen beeld, hoe jij je voelt, niet vanuit vijandigheid, strijd of een slachtofferrol. Dat is allemaal menselijk, maar zet jezelf hier over heen en wees volwassen.

6.Zelf-acceptatie en eigen liefde

Ga ook niet nog eens jezelf op je kop geven als het tegenzit, stiefmoeder! Kies er bewust voor om deze kerst te werken aan je zelfacceptie en eigenliefde.

Gooi de schuldgevoelens en verwijten overboord. Geef je eigen hongerige hart wat het nodig heeft. Hoe doe je dat? Sta jezelf toe om te voelen. Om pijn en irritaties te ervaren als die langs komen. Het er te laten zijn. Zonder oordelen. Dan hoef je ze ook niet af te reageren op je gezin. Dit is nu wat het is. Je doet je best. Geniet van wat wel goed gaat en wees mild en lief en hartelijk voor jezelf. Alsof je je eigen moeder bent. Troost dit innerlijke kind in jou dat zich zo verdrietig en boos voelt. Geef haar wat ze nodig heeft: Erkenning en aandacht.

7. Praktische tips voor stiefmoeder zelfzorg tijdens de kerst

Het lijkt een open deur, maar de meeste stiefmama´s zorgen niet goed voor zichzelf. Hoe meer stress, hoe meer zelfzorg heb je nodig. Dus:

  • Ontspan en relax zoveel je maar kan. Zorg voor kwali-tijd.  Weet je nu al dat dit lastig wordt? Vraag of een vriendin je af en toe belt zodat je je hart uit kunt storten
  • Ga er even tussenuit, vraag desnoods of je de hond van de buren kunt uitlaten
  • Plan nu een leuk uitje voor januari samen met je man, waar je naar uit kunt kijken als het moeizaam wordt
  • Naar beneden met die lat
  • Je hoeft echt niet met alles mee te doen
  • Skip gewoon alles waar je geen zin hebt

En verzin vooral je eigen oplossingen. Doe het anders dit jaar en maak er op jullie eigen manier een magische tijd van! Onthoud vooral dat het samengestelde gezin altijd anders is en blijft. Het wordt geen eerste gezin. Hoe hard je ook je best doet. Zie in dat dit is wat het is. En accepteer dus wat je deze kerst NIET kan veranderen. Maak er onder de omstandigheden het beste van.

Heb jij nog aanvullende tips? Wil je ze hier delen? Dank!

Enne…vooral dit: Ik wens je heel fijne feestdagen, lieve stiefmama!

Annette

……………………………………………………………………………………………………………………………

van druk naar gelukAnnette is coach in hart en nieren. En schrijft, blogt over het stiefgezin en coacht ouders, stiefouders én kinderen in het samengestelde gezin. Ook samen. En dit allemaal online. Allemaal voor jou zodat jij tot die 40 procent gaan horen die er wél in slaagt om een gelukkig stiefgezin op te bouwen.

Hulp nodig? Geef je dan op voor een gratis strategiesessie. Ook nog voor de kerst, maak ik graag tijd voor je vrij. Er is hoop. Ook voor jou.  coaching@annettevandermaarel.com.

Wil je dit delen? Dank!
Share

3 antwoorden op “feestdagen met je stiefgezin”

  1. Wat een fijn stuk om te lezen. Het is inderdaad een ingewikkelde tijd vol met veranderingen in het normale schema. Aan mijn stiefdochter merkte ik het ook, ze was huilerig na weer een overgang bij ons. De slachtofferrol is voor mij zeer verleidelijk en dus heb ik me daar vandaag eens goed tegen verzet door met haar te gaan winkelen. Dankjewel voor de tips! Een heel goed nieuw jaar gewenst voor al mijn collega-stiefmoeders!

    1. Beste stiefmoeder,
      Dank je wel voor je reactie – ja, die slachtofferrol is herkenbaar, ook bij mij – en dat is op zich helemaal niet erg! Je hoeft hem alleen niet uit te dragen zodat een ander weer slachtoffer wordt van onze nare emoties. Vaak is het al voldoende- zoals jij dat zo mooi beschrijft- om te beseffen dat het Slachtoffer-deel om de hoek komt kijken. Dan weet je: Oh ja, het is weer zover. En dan kun je er een positieve draai aan geven. Zoals samen gaan winkelen! Mooi. Jij ook een heel gelukkig 2018! Lieve groet, Annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *