Stiefmoeder Survival Tips voor Pakjesavond

sinterklaas stress stiefHet is zover. Bijna 5 december. Heb je er zin in? Mijn beste Stief-moeder Survival Tip voor Pakjesavond is om voor jezelf, voor jouw ontspanning en je eigen welzijn te zorgen. Tussen de bedrijven door vandaag. Maar ik heb meer tips voor je in petto.

Ga genieten van wat goed gaat – en laat de rest los!

Opgebouwde stress

Onthoud maar dat deze dag de climax is van dagen, wekenlange opgebouwde spanning. Niet alleen stressvol voor jou – maar ook voor je stiefkinderen en kinderen. Vandaag razen die stresshormonen door je lijf, door je huis en het hele land.

Al die opgebouwde verwachtingen, de beelden van reclame, de spanning – het moet er ergens uit komen. Te weinig slaap, andere ritmes, vieringen op school, misschien hebben jullie dit weekend ook al sinterklaas gevierd met jouw kant, jouw kids of juist die van je man?

Stiefstress maakt het nog ingewikkelder

Ouders en stiefouders staan dus ook stijf van de stress. Ze schieten sneller uit hun slof, zijn eerder geïrriteerd. Oude irritaties tussen jou en je ex komen opeens weer naar boven. Of je krijgt ruzie met je man omdat hij is vergeten om voor jouw kind een gedicht te schrijven.

Kinderen zijn jaloers op dat grote pak van hun halfbroer dat van hun bio-oma komt bij die prachtige surprise die ze voor hem gemaakt heeft. Ze missen mama en willen eigenlijk liever bij haar zijn.

De ex nodigt zichzelf uit op het laatste moment. Een stiefkind wordt toch op een ander tijdstip gebracht. Of is zijn surprise vergeten.

Het is een hele klus

Het is een hele klus. Maar jij en je partner hebben voortrekkersrollen.Je stiefkind en kind zijn uitermate afhankelijk van jou en jouw humeur vandaag. Als jij loopt te stressen, jagen, vloeken en tieren. Als jij alles perfect wil hebben, als jij je verwachtingen niet weet bij te stellen – dan is de kans nóg groter dat je kindjes en stiefjes woede-aanvallen, huilbuien of ontevreden mondhoeken tonen. Geef het goede voorbeeld vandaag. Relax! Let go! Dan krijg jij het meer naar je zin. En je gezin ook. Daarom mijn beste Stiefmoeder Survival Tips voor pakjesavond.

 1. Wat is – dat is. Je leeft niet in een eerste gezin. Accepteer dat het anders is, ook anders dan bij jou vroeger thuis. Accepteer dat je niet in een reclame film leeft. Dat je keuken een puinhoop wordt, dat kinderen zeuren dat ze ook zo´n Harry Potter T-shirt wilden hebben. Dat ze hyper, wild of boos worden. Accepteer de bergen en bergen cadeaus die de ex, jouw partner of  zijn ouders voor de kids hebben gekocht. Dat niemand meer trek heeft in het avondeten. Dat er chocoladevlekken op je nieuwe jurk zitten.
 2. Relax! Vries dat vlees in voor het gourmetten en houd het bij een broodje knakworst. In pyjama pakjesavond vieren kan ook prima. Of  in een legging, rok en truitje in drie verschillende drukke printjes zoals onze jongste dochter dit vroeger deed (we zijn inmiddels al jaren uit deze fase, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren ;-).
 3. Zorg voor ME-Momentjes vandaag. Ga even een half uurtje naar buiten, doe een mini-dutje of neem een ontspannend bad. En laat de boel de boel. Het gaat weer voorbij.
 4. Op facebook en insta is iedereen altijd zooo gelukkig! Mensen laten nooit boze kids, huilende stiefmama’s en de rommel die overblijft zien op instagram of facebook – en dat vergeten we nog al eens. Ook ik heb me jarenlang vergeleken met anderen: Hoe krijgen al die andere ouders en stiefouders dat nou in vredesnaam zo goed voor elkaar? Maar ieder huisje heeft zijn kruisje. Echt ga je niet vergelijken met anderen!!
 5. Vergeten om iets voor je stiefjes te kopen? Of vind je dat ze al zo veel krijgen? Ga toch nog even iets leuks halen. Het liefst iets om samen met jou te doen. Kaartjes voor dat speelparadijs, de bios, dierentuin of Efteling geeft jullie de kans om beter te bonden.
 6. Voel je de stress stijgen? Laat je humeur niet tot een kookpunt komen. Stap er even uit, al is het maar drie minuten. Heel even in je eentje tot rust komen. Heel diep ademhalen. Ontspan. Om je eigen vertrokken gezicht in de spiegel lachen. Dat helpt mij. Dus jou vast ook :- )
 7. Geniet van wat goed gaat. Wees dankbaar voor het goede en het mooie. Herhaal dat hardop in je hoofd: ´Wat fijn dat stiefdochter zo blij is met haar cadeau´, ´Wat heerlijk dat we met z´n allen even hebben kunnen lachen´, ´Dit is een geluksmomentje´.
 8. Focus op féést. Deze dag gaat over verbinding, over het opbouwen van mooie nieuwe tradities in je samengestelde gezin. Over elkaar leren kennen. Het gaat over gezelligheid. Over liefde. Over geven. Open je hart hiervoor vandaag. Houd dit voor ogen.
 9. Cadeau voor jou. Beloon jezelf voor al je goede intenties en je harde werk, stiefmama. Door jezelf iets te gunnen, door iets naar uit te kijken ná deze dag. En anders doe ik het wel voor je: Je bent geweldig!! Je bent al het goede waard!
 10. Als extra tip: Gratis sessie. Ik geef weer gratis strategiesessies weg van 30 minuten online. Zo kun je evalueren en zorgen voor een meer relaxte kerst en oud en nieuw,  en twee weken vakantie, want december is nog maar net begonnen… Of: kom in aanmerking nu nog vóór Sinterklaas! Dat kan. Geef je nu op via: coaching@annettevandermaarel.com en vertel waarom jij nu behoefte hebt aan op maat gemaakte survival-tips voor pakjesavond. Je hoort zo snel mogelijk of je bent uitgekozen voor zo’n sessie.

Annette geeft coaching aan ouders en stiefouders in het samengestelde gezin die worstelen met stress onder hun eigen dak. Ze doet dit met veel plezier. Wil je vrijblijvend sparren over je situatie? Geef je op voor een gratis sessie via Teams. Je krijgt gegarandeerd weer hoop en een aantal praktische tips waar je mee verder kunt!

Wil je dit delen? Dank!
Share

2 antwoorden op “Stiefmoeder Survival Tips voor Pakjesavond”

 1. Goede tips Annette.
  Dit jaar hebben we gekozen voor een eenvoudige Sint avond met een beperkt aantal pakjes, zonder gedichtjes. Omdat mijn stiefdochter (7), net als ik, het heerlijk vindt om in de keuken te staan gaan we vanmiddag nog pepernoten/speculaas bakken om heerlijk op te smikkelen vanavond. Dan heeft ze morgen ook nog een dag om met haar speelgoed te spelen.

  1. Ha stiefmama, dat klinkt heel ontspannen en gezellig. Precies de bedoeling van een sinterklaas feest. Ik wens jullie heel veel plezier samen. En dank je wel voor je comment, daar ben ik blij mee!

   Lieve groet, Annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *