Sinterklaas is in het land. Wat een heerlijke tijd. Banketletters, schoenzetten, samen heel hard zingen, surprises maken. Of beleef jij het heel anders, stiefmama?
Te veel prikkels. Huilbuien. Woede-aanvallen. Kinderen die je op kunt dweilen. Die in bed plassen. Niet kunnen slapen.
In dit blog gaat het over de kids, de spanning en wat je kunt doen!
Wie zoet is, krijgt lekkers
Grote ogen, rode wangen, vol verwachting kloppen die hartjes. Sommige kinderen worden al om zes uur wakker om maar zo snel mogelijk in hun schoen te kijken.
Andere kindjes kunnen er niet van slapen of eten of plassen in hun bed vanwege de spanning. Sinterklaas wordt overal gevierd. Op tv. Op school, sportclub, bij mama thuis en papa thuis.
Het is eigenlijk niet raar dat het gevoelens van onrust, stress en angst oplevert.
Misschien reflecteert je kind wel of hij lief is geweest dit jaar. Of kan het niet slapen vanwege de spanning over wat er in de schoen zit? En dan nog dit: Sinterklaas weet immers alles, alles van je.
Daar zou ik ook knap onrustig van worden :- )
Sinterklaas, stress en stief
In een samengesteld gezin wordt alles uitvergroot. Ook de spanning en stress rond Sinterklaas. Misschien speelt er wel meer bij jullie. Ben jij net als kersverse nieuwe stiefmoeder in hun leven. Of maken de kinderen zich druk over verhuizen, de scheiding van hun ouders, of dat mama nu alleen zit met Sinterklaas.
Voor hen is het risico groot dat sinterklaas geen leuk kinderfeest wordt, maar een blijvende herinnering van teleurstelling, stress en angst.
Dat pakjesavond zelf een groot drama wordt. Met kinderen die niet tevreden zijn over de inhoud van hun pakjes. Kinderen die ruzie maken, huilen, niet willen eten, of die je sowieso achter het behang wil plakken.
Aanloop en schoenzetten: stress en stief
Hoe vaak zet een stiefkind zijn schoen eigenlijk? Meer dan een gemiddeld kind in een eerste gezin, denk ik zo. Daar is niets mis mee, tenzij je kind het dus eigenlijk niet aan kan. Over die kinderen gaat dit artikel! Hoe merk je dit dan?
Je stief- of biokind gaat hier op twee manieren mee om. Het ene kind internaliseert de stress die ontstaat door teveel prikkels.
Deze kleintjes gaan piekeren, zonderen zich af, of hebben geen zin om buiten te spelen. Ze kunnen niet slapen, willen niet eten of plassen in hun bed. Het andere type externaliseert de stress en angst.
Kenmerken zijn hypergedrag, woede-aanvallen, ruziemaken, de kont in de krib zetten of een grote mond opzetten. Sinterklaas in combinatie met stief lijkt dit helaas te versterken…
Pakjesavond in het kwadraat
Hoeveel keer viert je stiefkind eigenlijk pakjesavond? Ik ken gevallen waar kinderen het eerst bij mama en haar nieuwe gezin vieren met de ouders van stiefpapa erbij.
Dan vieren ze het nog een keer samen met opa en oma van mama’s kant. Daarnaast nog een keer bij papa. En vergeet niet al het snoepgoed, de stapels cadeaus en late avonden.
Voor gevoelige kinderen worden dit te veel prikkels.
Tip 1 Sinterklaas, stress en stief
Ga in gesprek over de goed heilig man. Overtuig je stiefkind dat Sinterklaas van alle kinderen houdt – hoe ze ook zijn. En als ze nog twijfelen? Zeg dan dat alle kinderen zowel stout als lief zijn. Net als grote mensen :- )
Vraag vooral door over de zorgen van je stiefkind met gerichte vragen, als je je nog zorgen maakt over de stress-levels: zoals ‘Maak je je zorgen over je mama en dat ze nu alleen is?’ of ‘Denk je dat Sinterklaas boos op je is?’
Geef nog meer geruststellende antwoorden:
‘Ik begrijp het. Dat is normaal. Met je mama gaat het vast en zeker goed. Ze kan voor zichzelf zorgen.’
‘Sinterklaas is echt niet boos op je, hij houdt van alle kinderen, ook van jou’.
Wat misschien nog belangrijker is: Overleg met je partner (en of exen) hoe vaak de kids hun schoen mogen zetten. Communiceer dit aan de kinderen. Maak bijvoorbeeld een kalender waarop elke dag te zien is of ze hun schoen mogen zetten of dat het wachten is tot morgen (of het weekend). Dat helpt!
Tip 2 Sinterklaas, stress en stief
Is het tijd om samen met de ex(en) te overleggen en een betere verdeling te maken? Zoals één keer per jaar pakjesavond vieren? Het ene jaar bij mama en het andere bij papa?
Het komt nu wel heel dichtbij – dus deze tip is beter voor volgend jaar! Begin er vroeg over.
Tip 3 Sinterklaas, stress en stief
Je hoeft niet ’s avonds je schoen te zetten. Je kunt het ook anders doen! Zo kun je voor het in bad gaan de schoen zetten, en na het bad iets leuks in je schoen vinden.
Je kunt het aantal keren schoen zetten beperken. Je kunt een briefje van sinterklaas in de schoen stoppen waarin sinterklaas uitlegt wanneer je stiefkind zijn schoen mag zetten. Dat levert minder stress op!
Tip 4 Sinterklaas, stress en stief
Je kunt het aantal vieringen met een kans op ontmoeting met Sinterklaas beperken.
Ga erover in gesprek met de exen! Voor gevoelige kinderen is twee keer sinterklaas ontmoeten gewoon teveel. Wat doe je dan als de ex niet mee wil werken? Ik zou zeggen, houd het doel voor ogen. Dit is niet de tijd om te strijden of onderhandelen. Pas dan jullie schema aan, en ga niet nog eens extra naar de bieb of het winkelcentrum waar je de Sint tegen kan komen.
Tip 5 Sinterklaas, stress en stief
Bouw rustmomenten in. Op tijd naar bed, en nog even voorlezen. Of ’s middags samen op de bank lezen of een filmpje kijken. Houd vast aan je gewone structuur.
Trouwens het is voor de gevoelige typjes ook goed om hardop te melden de dagen bij te houden. Dus tel samen af tot pakjes avond. En benoem dat hij daarna weer op de boot stapt. Dat laatste is ook heel belangrijk, want anders wéten kinderen niet dat het weer is afgelopen en blijft de stress aanhouden tot kerstmis en dan heb je al weer genoeg stress over kerst, of anders wel oud en nieuw…
Dus: Wees vooral geduldig en lief met oog op het ongewenste gedrag, dat je voor een deel dient te negeren en op te vangen met een glimlach en een knuffel en een deel door vriendelijk en assertief grenzen te stellen. Maar blijf een stabiele volwassene die de regie houdt.
Tip 6 Sinterklaas, stress en stief
Zorg ervoor dat biopapa stoeit en lacht en rent met zijn kinderen. Wilde spelletjes zorgen voor ontlading van stress. Doe dit dan niet vlak voor het slapengaan als je kinderen al gevoelig zijn voor drukte en stress.
Laat kinderen ook lekker buiten spelen, rennen en klimmen. Frisse lucht en beweging zorgen ook voor een betere nachtrust.
Dit helpt beter dan ‘goede gesprekken’ houden en je regels uitleggen. Dit verzandt namelijk vaak in preken en dreigen. En helpt dat?
Tip 7 Sinterklaas, stress en stief
Wees lief voor jezelf. Neem het dus vooral niet persoonlijk als je stiefkinderen je niet bedanken, je sneers geven, hun bord niet leeg willen eten. Hoe lastig dit ook is. Ik begrijp je. Maar het ligt niet aan jou. Het zit hem in de stress door de Sint en de extra stress door het stiefverhaal.
En dus niet door jou! Ook al ben je soms wel eens een boze stiefmoeder ; – ) (Grapje!) Iedereen mag wel eens boos zijn, hoor!
Tip 8 Sinterklaas, stress en stief
Houd van jezelf. Zorg voor jezelf. Je hebt het deze hele maand extra, extra hard nodig om aan je eigen vitaliteit, gezondheid en welvaren te denken. Hoe? Beloof me dat je elke dag iets leuks kleins voor jezelf gaat doen deze maand!
P.S. Sinterklaas vertrekt vanzelf weer op zes december! Dan kun je sowieso weer uitblazen. Eventjes dan, want dan komt de kerst er al weer aan…
Mooie blog Annette, en goed getimed.
Dank je wel, Nanda! Leuk om van je horen!
Sinterklaas en de feestdagen waren in ons lat-samengesteld gezin heel ingewikkeld. De sowieso spannende tijd werd extra spannend omdat er enorme verschillen waren in de manier van vieren/ cadeautjes. Waar mijn bio-zoon kleine schoencadeautjes en een groter cadeau met pakjesavond, met wat lekkers erbij, kreeg , kreeg stief-dochter enorme cadeaus in de schoen; I-pad, step. En met pakjesavond een fiets en heel veel speelgoed bij haar moeder thuis.
Dit zorgde voor enorm veel onzekerheid bij mijn zoon, want “was hij dan zó veel minder lief?” Na drie jaar dat enorme verschil (ik vond het ook niet gezond om zijn cadeaus te laten wedijveren met de hare) hebben we ervoor gekozen om hem te vertellen dat de Sint niet bestaat, en dat elk gezin op een andere manier sinterklaas viert en cadeautjes koopt. Dat maakte het niet beter in verhouding, maar haalde gelukkig wel de onzekerheid weg.