‘Ben ik nou gek?’ Vijf veelvoorkomende twijfels bij stiefmoeders

Twee weken geleden had ik een gratis sessie met een leuke bonusmama. Na het gesprek zei ze opgelucht: ‘Oh, ik ben dus niet gek? Dat dacht ik namelijk’. 

Deze stiefmoeder is zeker niet gek. Jij ook niet! Misschien ben je, net als zij, wel behoorlijk in de war, onzeker en gespannen. Ik ben benieuwd in welke twijfels in dit artikel jij je herkent.

Ben ik nou gek? Vijf veel voorkomende twijfels bij stiefmoeders. Nr 1: ‘Het ligt vast aan mij!’

Veel stiefouders – want dit blog richt zich vooral tot vrouwen, maar ook stiefvaders hebben uiteraard last van piekergedachten – richten hun pijlen op zichzelf als het maar niet lekker loopt in het stiefgezin. 

Er komt scheuren in je zelfvertrouwen door dat ingewikkelde stiefgedoe. Voor je het weet, beeld je jezelf in dat het jouw schuld is dat je je als een vreemd aanhangsel voelt.

Dat het blijkbaar in jouw karakter zit om zo kinderachtig jaloers te zijn. Dat het jouw schuld is als je vanuit die wanhoop onvriendelijk, boos, streng of emotioneel reageert. ‘Ben ik nou gek? Het zal wel aan mij liggen’. 

Tips bij zelf-twijfel

 • Neem dit hier en nu van me aan: Het is niet jouw schuld! Zet nu de knop om. Het zit hem niet in jou. Deze twijfels worden veroorzaakt door alle triggers en spanningen in het stiefgebeuren.
 • Je kan wél een deel van de oplossing worden door aan de slag te gaan met deze onzekerheid en je angsten. Waar komt het vandaan? Wat in jou maakt je zo onzeker? Zit dit dieper dan het gezin?
 • Wat doe je wél goed? Waar ben je wél goed in? Focus daar op.
 • Lees er meer over. In bijvoorbeeld het volgende artikel: Moeite met stiefmoeder zijn.

Ben ik nou gek? Vijf veel voorkomende twijfels bij stiefmoeders. Nr 2: ‘Ik twijfel aan mijn relatie’

Een andere gekmakende twijfel is die over je relatie. Hoe vaker die twijfel in de lucht hangt tussen jou en je partner, hoe onveiliger voel je je. Ook je partner gaat weifelen als je maar vaak genoeg uitspreekt dat je twijfelt aan jullie twee.

Voor je het weet ga je dreigen dat je weg gaat of anders doet hij dat wel. ‘Ben ik nou gek?’ denk je dan. ‘Hoe zijn we nou in deze strijd beland? We houden toch van elkaar en hebben het toch fijn samen’. 

Tips bij relatie-twijfel

 • Zie die twijfel als je vijand. Niet je partner.
 • Heel belangrijk: Beslis vandaag nog dat je niet gaat dreigen met een scheiding. Dreigen maakt onzeker en onveilig.
 • Lees er meer over. In bijvoorbeeld dit blogartikel. Zes fases voor stellen in het stiefgezin.
 • Vraag eens hoe je partner zich voelt. Toon oprechte interesse.
 • En vertel wat het met jou doet. Zoiets als: ’Ik wéét dat dit misschien niet rationeel klinkt, maar ik word zo geraakt door… de ex, stiefkind of door jou. Ik denk dat ik gek ben. Maar ik voel me eigenlijk onzeker, afgewezen… ‘ Of wat voel jij van binnen?
 • Vanuit die zachtheid kom je weer in verbinding met elkaar.

Ben ik nou gek? Vijf veel voorkomende twijfels bij stiefmoeders. Nr 3: ‘Ik twijfel aan mijn stiefkind’.

Ook zeer herkenbaar zijn de stiefmoeders die vragen stellen rond het gedrag hun stiefkind. ‘Is ze wel normaal? Is het niet raar dat ze niks lust, niet alleen kan slapen, op de grond gaat liggen schreeuwen, dat ze huilt, schopt, liegt en mij uit de weg gaat?’ 

Is dit normaal gedrag? Meestal wel. Is het negatief gedrag? Jazeker. Het is jouw/jullie taak om door die negatieve houding heen te kijken, een laag dieper te gaan, en te proberen te begrijpen waar het gedrag vandaan komt.

Soms is er uiteraard wel meer aan de hand. Trek dan aan de bel bij je partner en adviseer hem/haar om in overleg met de ex een afspraak te maken met de huisarts, een kindercoach of psycholoog.

Tips bij twijfels aan het kind

 • Ga lezen over ontwikkelingsfasen en psychologie van kinderen, over de pre- of echte puberteit.
 • Of lees bv dit blogje over hoe je om gaat met een vervelend stiefkind.
 • Onthoud dat negatief gedrag áltijd symbool staat voor een dieper onderliggend dilemma. Zoals dat kinderen loyaal zijn aan hun moeder en daarom jou ‘moeten’ negeren.
 • Het ligt dus niet aan jou, en nee, je bent niet gek!

Ben ik nou gek? Vijf veel voorkomende twijfels bij stiefmoeders. Nr 4: ‘Ik twijfel aan de ex’

Dat je gaat twijfelen aan het gezonde verstand van de ex van je partner (of van jouw ex) is ook heel begrijpelijk. Je twijfelt aan opvoedmethodes, of ze jouw partner misschien wel terug wil, aan haar dominantie en bemoeizucht en of ze sowieso mee wil werken aan het doel wat jij voor ogen hebt: Normale, vriendelijke relaties met elkaar zodat de kinderen het goed hebben. Ben je nou gek als je zo aan haar/zijn intenties twijfelt? Nee!

Maar let op: Deze twijfels en negatieve gedachten kunnen bij jou leiden tot wrok, rancune, razernij of haat. Dat gaat echt aan je vreten. Dat willen we niet.

Tips bij twijfels over de ex

 • Vergiftig jezelf niet met al deze negatieve twijfels en gedachten. Zo maak jezelf kapot.
 • Ook de ex is een mens met gevoelens, angsten en onzekerheid áchter die fasade. Het helpt om dat inzien.
 • Een grenslijn maken tussen jouw eigen gevoeligheden en de feiten (zoals bv hoe vaak zij en je partner appen).
 • Een lijstje maken van die feiten en samen met je partner bespreken of het ook anders/minder/meer kan.
 • Of lees dit blogje voor meer tips: De ex is een heks.

Ben ik nou gek? Vijf veel voorkomende twijfels bij stiefmoeders. Nr 5: ‘Ik twijfel aan de familie’

De omgeving kan een behoorlijk negatieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Je hebt te maken met je eigen ouders, broers, zussen en de hele familie. Dan die van je partner. Die van je ex. En die van de ex van je partner. En dan heb ik het niet eens over vrienden, bekenden, buren, ouders op het schoolplein of collega’s. Pfff… wat een boel oordelen, goedbedoelde adviezen of ronduit rot opmerkingen. Ik noem er een paar waardoor je gaat twijfelen aan jezelf, je partner of de gehele toekomst in je samengestelde gezin:

 • Je wist toch waar je aan begon!
 • Waarom laat je zo over je heen lopen?
 • Ach, het valt wel mee, gewoon doorgaan met ademhalen.
 • Je moet wat aardiger doen tegen de stiefkinderen.
 • Waarom doe je zo boos tegen je partner?
 • Je moet je niet zo aanstellen en hup doorzetten maar
 • Het komt vanzelf wel goed!

Tips bij familie-twijfels

Niet te harden, toch? Al die ‘goedbedoelde’ tips die je krijgt van je omgeving. Hier een aantal adviezen die je hopelijk wél een handje helpen.

 • Maak duidelijk dat je een luisterend oor nodig hebt. En géén adviezen.
 • Herhaal een mantra in je hoofd: ‘Ik twijfel en dat is ok. Ik ben ok. Ik ben kwetsbaar én krachtig.’ Of wat jou ook helpt.
 • Je hoeft niet door iedereen aardig gevonden te worden. Je bent wie jij bent. Laat ze maar kletsen dus.
 • Dit is jouw pad, jouw weg, jouw leven. Niet die van hun.

Conclusie

Het is niet jouw schuld dat de stiefkinderen zo klieren of dat je geen contact met ze krijgt. Of dat het bikkelen blijft met de ex. Maar. Het is ook niet de schuld van je partner, het karakter van zijn ex, de nieuwe vlam van jouw ex-partner of van een van de kinderen. Het zit hem in de complexheid van relaties in het samengestelde geheel die de stress, spanning en (innerlijke) conflicten oplevert.

Dus ook al denk je soms: Ben ik nou gek? Mijn antwoord is: NEE! Het is normaal en herkenbaar wat je meemaakt.

Oplossing

Wel kun jij je kans pakken om deel uit te gaan maken van de oplossingen. Want er zijn oplossingen. Ook jij kan het gevoel van meer lucht, licht en zon gaan ervaren, als je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. Ik gun het je van harte.

P.S. De stiefmoeder die dacht dat ze gek was, heeft gekozen voor een coaching-pakket van vijf sessies en is inmiddels vol goede moed aan het werk. Wil jij ook een gratis sessie uitproberen? Dat kan. Mail waarom jij dit nu nodig hebt, naar coaching@annettevandermaarel.com en wie weet word jij uitgekozen.

Annette van der Maarel is een ervaren coach/counsellor die al sinds 2012 ouders en stiefouders begeleidt. Je kunt terecht in haar gezellige praktijkruimte, maar online werkt ook prima!

Annette is geboren in 1965 en heeft ook persoonlijke ervaring zowel in de rol als stiefmoeder als bio-moeder.

Ze houdt van lekker eten, reizen met de camper, lange wandeltochten maken, netflixen, van haar Spaanse hondje en haar samengestelde gezin.

Wil je dit delen? Dank!
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *