Je ware natuur – wat is dat nou?

Je ware natuur- wat is dat nou? Voor mij is het dit in het kort: De staat van Zijn waar je je blij voelt als een dartelend lammetje. Als een kind dat danst in een regenplas. Onbevangen, open, helder, stralend, in het hier en nu. Maar ja. Zo is het leven nu niet elke dag… Maar vanuit je ware natuur kun je ook bewust donkere dagen accepteren. Met compassie voor jezelf. En: verder in dit blog: Hoe doe je dit nu? Leven vanuit je ware natuur? Lees over de vier stappen om dit te bereiken.

Samsara en lijden

Leven vanuit je ware natuur en aldoor bewust zijn en de juiste, volwassen keuzes maken is nog niet zo eenvoudig, toch?

Er zijn van die dagen zo vol van twijfel of irritatie dat we onze kern van compassie en zachte kracht totaal uit het oog verliezen.

Zo is het voor mij wel in ieder geval – en je weet het ´You teach what you mostly need to learn´.

Dus maak ik weer twee babystapjes vooruit op weg naar mijn Ware Natuur – en zet ik weer een stap terug. En zo voort ;-).

Samsara is een boeddhistische term die verklaart dat de cirkel van lijden vooral wordt veroorzaakt doordat je je identificeert met een onjuist zelfbeeld.

Samsara gaat om streven oftewel: ´het eindeloze worden in tegenstelling tot het eindeloze zijn´ (in de woorden van de filosoof Shankara). Volgens het boeddhisme houdt dit ons vast in de eeuwige cyclus van leven en wedergeboorte. Totdat we verlicht raken. Ha. Dat is een mooi doel.

Je ware natuur- wat is dat nou?

Hoe vaak kijk jij in de spiegel en zie je iemand die niet goed genoeg is? Iemand die in wezen niet deugt?

Te dik, te dun, te lang, te kort, te boos, te lief, te veel rimpels, te jong, te dom, te slim, te lelijk, ongeduldig, hebberig, zeurderig, koud, onbenullig, jaloers, zwak, emotioneel en ga zo maar voor eeuwig door.

Dit is de reden dat we constant het grote geluk zoeken in materie, status en streven. Hierdoor doen we zo ons best. Zetten we alles op alles voor erkenning en bevestiging van buitenaf.  Jezelf verge-liken met alle succesvolle, hippe en happy people op social media helpt ook niet echt hierbij.

Innerlijke stemmetjes

Volgens Schema-therapie en Voice Dialogue bouw je al op jonge leeftijd een kritische zelfbeeld op. Je pikt afkeurende beelden en woorden op van je ouders, onderwijzers, je omgeving en de maatschappij.  Het wordt ons met de paplepel ingegoten om te confirmeren, aan te passen en te voldoen aan ‘zoals het heurt’.

De strenge stem van je ouder of docent internaliseert zich en voilá – maak kennis met je innerlijke Critica of je innerlijke Perfectionista.

De stemmetjes hebben ook echt wel nut. Anders zouden we misschien wel heel rare dingen doen.  We moeten ons uiteraard ook houden aan de wet. We hebben rekening te houden met andere mensen en onze eigen normen en waarden. We moeten afwegen, keuren, keuzes maken.

Maar die innerlijke figuren gaan een stap verder.

Ze zijn nooit tevreden.

Ze klagen, zeuren en leveren constant kritiek. Op jou. Op alles en iedereen. Dat an sich wekt weer schuldgevoel en schaamte op.

Het wekt het gevoel op dat je het never-nooit goed genoeg zult doen. Dat je vroeg of laat wel door de mand zult vallen. Volgens onderzoek leiden vooral mensen aan dit syndroom die in de ogen van anderen juist wél succesvol…

Het zijn venijnige innerlijke processen.

Herken jij je hierin?

Maar. Als je, volgens het boeddhisme,  je ware natuur erkent en herkent, kom je in een staat van genade. Dan ben je vrij van je ego. Vrij van de kritiek.

Je ego wegwerken?

Is dat haalbaar? Een ego-vrij leven?  Ik betwijfel het. Niet voor mij in dit leven, vrees ik ; -).

Wel kunnen wij, gewone stervelingen,  die eeuwig kritische stemmetjes gewoon wat vaker stop zetten.  

Maar ook dat is moeilijk. Dus wat doen we nu als we die kritiek van binnenuit horen?

We gaan als een gek die stemmen weg duwen. Want vóelen wat het met je doet – dat willen we niet.

  • Door jezelf te vermannen. Hup. Tanden op elkaar.  Harnas aan. Doorgaan.
  • Door zielig te doen en te gaan geloven dat je het echt niet kan.
  • Door anderen de schuld te geven.
  • Door toch die dure schoenen online te bestellen. Terwijl je al negenendertig paar in de kast hebt staan.
  • Door nog een zak chips open te scheuren. Of te zwelgen in chocola, wijn, pasta of ijs.
  • Door te klagen, zeuren, je af te reageren op je kids, moeder of partner.
  • Door uren lang te gamen, netflixen en scrollen op je mobiel.
  • Door je lijf af te beulen in de gym.

Je ware natuur – wat is dat nou?

Je ware natuur- wat is dat nou?  En hoe kom je hier in hemelsnaam bij als je kritische stemmen je in hun ijzeren greep hebben?

Stap 1. Jezelf door hebben

Als je vanuit je ware natuur leeft, kun je als het ware een stapje terug zetten en in ieder geval jezelf door hebben. Jezelf niet langer voor de gek houden met die afleidingsmanoeuvres die helemaal niet helpen, maar die in tegendeel, voor nog meer schuld en afwijzing zorgen.

Er is lef voor nodig om jezelf van een afstandje te betrachten. En je emoties en gedachten niet langer onder water te duwen als die strandbal die toch met veel meer kracht ophoog schiet – maar om ze te op te zoeken. En te onderzoeken. En ook niet niets:  Om te accepteren dat jij je nu even zo denkt en voelt:

  • ´Ok, ik heb de gedachte dat ik niet gewaardeerd wordt.´
  • ´Ik accepteer dat ik me niet succesvol voel´.
  • ´Het is ok dat ik me nu als een looser voel´.
  • ‘Het is ok dat iemand anders meer verdient, mooier is enz.’
  • ‘Het is ok dat ik domme dingen doe en zeg’.
  • ‘Ik accepteer dat ik nu zulke negatieve gedachten denk’.

Want daar draait het ook meteen om. Het zijn maar gedachten! Het is niet de waarheid. De negatieve gedachten geven je negatieve emoties. Waardoor je ook op een negatieve manier in actie komt. Dat geeft weer negatieve gedachten en zo voort.

Dus: Bekijk jezelf van een afstandje en dan laten die gedachten als vanzelf weer los!

Stap 2. Inzien dat we zoveel meer zijn.

We zijn uiteraard veel meer dan die tijdelijke, kritische gedachten en emotie-stormen. We zijn oneindig veel meer dan de pijn en depressies die dit veroorzaakt.

We hebben ook allemaal een kern van  licht, liefde, hoop, puur plezier, geloof, optimisme, moed, zekerheid, eigenliefde, zelfwaardering, vertrouwen en diepe wijsheid.

Daar moeten we aldoor bij zien komen. Het is zaak om voor jou uit te vinden wat werkt.

Ik heb een heel scala aan tools.  Dankbaarheid is er een van. Naar buiten gaan is mijn favoriet. Bewegen.  De natuur helpt mij altijd, altijd. Maar ook niksen, nieuwe inspiratie opdoen, leren,  nieuwe interessante mensen leren kennen, me-time inplannen, mijmeren, creatief bezig zijn.

Kortom: Je hebt voeding nodig voor lijf, hart en ziel om bij je ware natuur te komen.

 

Stap 3. Wat is je zielsverlangen?

En als jij je werk, je gezin, je leven en je ziel zo bekijkt – waar streef je dan eigenlijk naar?

Is het streven naar erkenning en bevestiging van je geliefde, je baas, de buurvrouw of je stiefkinderen het hoogste doel? Het verlangen naar spullen en status? Naar eeuwige roem of schoonheid?

Ja? Dat is helemaal menselijk!

Maar het is wel een goed idee om een stapje dieper te gaan.

Probeer te achterhalen wat er achter je gestress en streven zit? Wat geeft het je nu precies als je een miljoen zou winnen op de loterij? Of als je rijk en beroemd wordt?

  • Is het misschien eigenlijk een wens om in verbinding te zijn met je geliefden, met anderen, met een groter geheel?
  • Om je deelachtig te voelen?
  • Om meer tijd te hebben voor jezelf?
  • Rust?
  • Zelfvertrouwen? Eigenwaarde?
  • Om je talenten en kwaliteiten in te zetten voor een groter goed?
  • Of het is een zucht naar avontuur en vrijheid.
  • Een verlangen om autonoom en zelfstandig te zijn.
  • Een verlangen om te leren, lezen, ontdekken.
  • Om de zin van je eigen leven te onderzoeken.
  • Een verlangen naar flow, dingen maken, spelen.

Wat fluistert jouw ware natuur je in?

En wat kun je nu als eerste stap doen om te gaan voor een rijk en vol leven – maar dan op een zielsniveau?

Kortom: Wat verstopt zich onder dat streven? Waar word je zielsgelukkig van?

Stap 4. Geluk en zingeving

Dit ruimt ook meteen baan voor en revolutionaire nieuwe kijk op geluk.

100 % gelukkig leven bestaat natuurlijk niet.

Juist de schaduwkant van geluk is interessant voor een rijk en vol leven. Want het is misschien vooral de pech, tegenslag, het falen, de domme dingen, het ongeluk, ja en misschien juist ziekte, dood, burn-out, ontslag, verlies en pijn- die zorgen voor diepgang, begrip en empathie voor jezelf en anderen.

Het ervaren van zingeving in de rafelranden van ons bestaan, brengt volgens Amerikaans onderzoek, nu juist een diep gevoel van geluk.

Ook stap 4 is een shift in denken en zijn. Het gaat over acceptatie van wat nu is. Als je dit lukt (en ja, soms lukt het gewoon heel makkelijk en soms ook even niet!) gaat het loslaten als vanzelf…

Je ware natuur – wat is dat nou?

Deze vier stappen zijn een goed uitgangspunt.

Leven vanuit je ware natuur kan ook best zijn dat je  bewust  ´succes´ najaagt in de buitenwereld. Van mij mag het! Als je maar bewust keuzes maakt. Die in lijn zijn met wat bij jou past.

Misschien gaat het vooral over keuzes maken. Iedere dag weer. Ik geloof er heilig in dat als je leeft vanuit jouw waarden, je visie en je passie, je pad zich vanzelf uitvouwt in de richting van jouw ware natuur.

Zoals de meeste clichés een kern van waarheid omvatten: Het gaat niet om het doel. Het gaat hier om de weg. Stapje voor stapje voor stapje.

Coaching nodig?

Heb je tools nodig om dichter bij jezelf te komen? Om de juiste keuzes te  maken? Om die vier stappen te gaan ervaren?

Ik help je graag met al met kennis en ervaring. De natuur helpt je om jouw ware natuur naar buiten te laten komen! Kom het nu tijdelijk gratis en vrijblijvend uitproberen in een sessie van 45 minuten.

Lees er hier meer over en geef je nu op! Het aantal plekken is beperkt. Ik help je graag.

P.S. Herken jij je in dit blog? Heb je nog aanvullingen? Schrijf een comment hieronder, ik lees het graag!

Vond je dit artikel boeiend? Lees dan Van down en out naar out en up.  Of: Zeven geheimen van natuurcoaching.

Wil je dit delen? Dank!
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *