problemen met je stiefkind op vakantie

plannen-zomervakantie-samengesteld-gezin´Hoi Annette, mijn stiefdochter, 14 jaar, verpestte de vorige vakantie in Portugal en ik heb totaal geen zin om haar mee te nemen. Ze is negatief, helpt niet mee en is lui. Ze wilde niet eens naar het strand ´mijn haar wordt zo lelijk van het zout en de zon´.  Alleen haar telefoon vindt ze leuk. Ik heb voorgesteld dat ze thuis blijft bij haar moeder. Want het kost ook nog eens een hoop geld. Maar dat wil mijn man niet. We hebben samen ook nog een zoontje. Wat moet ik doen?? Groet, Suus´

Ik leef met je mee

Allereerst, ik leef met je mee, Suus. Ik begrijp dat je je zo verheugd had op je welverdiende vakantie en dat de klap dan nog harder wordt als het zo tegenvalt. Er zijn een aantal dingen waar je als stiefmoeder weinig of geen controle over hebt. Dat is super lastig.

Allereerst: Je zou graag een geheel vormen. Je wilt geen problemen met je stiefkind op vakantie… Je zou het liefst een gelukkig gezinnetje zijn. Klopt?

Het spijt me om het zeggen: Maar je bent geen kerngezin. En dus is en blijft het anders. Ook al is het goed, het blijft gecompliceerd…. Ik spreek uit eigen ervaring.

 Problemen met je stiefkind op vakantie

Mijn advies?

Think out of the box.

Het is lastig. En je kunt heel veel niet veranderen.

Er zijn geen regels voor stiefgezinnen. Zoals Crujff al zei:  ‘Elk nadeel heb z n voordeel’.  Dus alles kan en alles mag.  Denk creatief en probeer andere wegen te bewandelen.

Hier zijn mijn beste 21 tips na tien jaar stiefmoederen voor Suus en andere stiefmoeders die verlangen naar een ontspannen vakantie.

21 tips voor een ontspannen vakantie samen

 1. Polderen! Beleg een familie-overleg voor je je koffers gaat pakken. Wat zijn nu de wensen en verwachtingen van iedereen, dus ook die van de pubers/ kinderen?  Laat iedereen wat kiezen. Spreek af dat je je best doet op de uitjes die de ander heeft gekozen. Dus ook jij gaat zonder mokken mee naar een waterpark of zeurt niet als de kids een dagje op de bank mogen hangen.
 2. Hoe erg is het eigenlijk als je stief van 14 niet mee wil naar het strand en in het hotelletje zit te appen? Dan ga jij toch fijn wandelen/zwemmen/ spelletjes doen met je man en jullie kindje?
 3. Het is niet jouw taak om iedereen happy te maken. Het is wel jouw taak om voor jezelf te zorgen en jezelf elke dag blij te maken. Geniet bewust van kleine dingen.
 4. Relax, laat de regels varen. Het is vakantie! Geef ze ijs als ontbijt, laat je puber naar de campingdisco gaan, rek de bedtijden, haal je schouders op, laat de controle los. LAAAT LOSSS : )
 5. Spreek af ongeveer hoe laat en hoe vaak je stiefkind haar moeder belt (vooral als de ex jullie aldoor belt, dan heb je dat ook opgelost).
 6. Schroef je verwachtingen omlaag. Het is niet altijd even leuk. Dat is voor íedereen zo. Het is niet anders.  En geniet van wat wél goed gaat.
 7. Is het echt verstandig om een klein huisje te huren? Of kun je beter een tent meenemen om er naast te zetten voor je grote stiefjes? Denk goed na over je verblijf – en of het voor JOU ook acceptabel is.
 8. Spreek met je partner af dat je er elke dag een (paar) uur alleen er op gaat. Vooral belangrijk voor stiefmama´s zonder eigen kids. Zoek van te voren een leuke cursus uit in de buurt van je glamping. Leer duiken, Italiaans koken, ga op yoga of mindfulness. Ga er even uit en klaag lekker tegen je beste vriendin of moeder terwijl je van je espresso nipt en uitkijkt over die mooie baai.
 9. Geen zin in een cursus? Ga alleen hardlopen, fotograferen, een boek schrijven, musea bezoeken.  In die tijd krijgt je stiefdochter de aandacht die ze nodig heeft van haar vader en kun jij je weer opladen.
 10. Lees over je stiefpuber (of peuterpuber) en begrijp meer over de leeftijdsfase (Ontwikkelingspsychologie van M. Delfos,  Het puberende brein van E. Crone zijn twee leuke tips).
 11. Zorg voor verrassingspakketjes. Een doosje met leuke kleine speelgoedjes, een tijdschrift, wat lekkers, een spelletje – ook pubers waarderen nog steeds grappige verrassinkjes. Voor als de autoreis erg lang duurt of het vliegtuig vertraging heeft of wanneer het eten maar niet komt in het restaurant. Laat ze merken dat je heus wel je best doet!
 12. Het kan zijn dat je stiefjes uit loyaliteit naar de andere ouder hun vakantie niet leuk vinden, simpelweg omdat ze de andere ouder niet willen teleurstellen.  Dat is vooral heel jammer voor je stiefkind. Neem dit niet persoonlijk. En blijf focussen op jezelf. En op je partner…
 13. Bouw actief aan de band met je stiefkind. Al is het maar een kwartier per dag. Doe iets wat zij leuk vindt. Jullie twee samen. Samen youtube kijken, een ijsje eten, kwartetten of snorkelen. Zo leer je haar leuke kanten kennen, want die heeft ze echt wel!
 14. Maak herinneringen samen. Met het hele samengestelde gezin. Dat kunnen de meeste simpele dingen zijn, zoals dat jullie ze ´s nachts een keertje wakker maken als er een heldere sterrenhemel is om die samen te bekijken. Of dat ze een briefje vinden als ze wakker worden met de boodschap: Ontbijtpicknick wordt in de tuin geserveerd. Waardeert je stiefdochter het niet? Organiseer actieve uitjes, ga klimmen, paardrijden, naar de andere kant van het meer zwemmen. Vind je stiefkind het nog steeds saai? Negeer haar gezicht en GENIET zelf!
 15. Pubers zijn pubers. Houd rekening met hormoonstormen, grenzen opzoeken, je terug trekken, uitslapen. Dat is helemaal NORMAAL. Leuk? Nee, niet bepaald. Je zult het moeten verdragen. Hoe was jij als puber trouwens :-)?
 16. En trouwens- Je kunt ook helemaal apart op vakantie. Doe dat vooral als het echt niet goed gaat. Dit is echt een goede oplossing. Het hoeft niet voor eeuwig zo te zijn. Volgend jaar kan het misschien wel als jullie meer aan elkaar gewend zijn. Of als de pubers in wat rustiger vaarwater komen.
 17. Plan (een gedeelte) van de vakantie met een ander gezin. Het haalt de druk van de ketel, geeft afleiding en iedereen is meer geneigd z´n best te doen.  Dan kun je ook meteen af en toe op elkaars kinderen passen en er met je partner tussen uit. Deze variant hebben wij een aantal keer gedaan.
 18. Ga in de buurt van je ex op vakantie. Dan kan je stiefkind heen en weer, en heb je af en toe een paar dagen ´vrij´. Ook dit hebben we zelf een aantal keer gedaan.
 19. Plan nu ook al een (mini) vakantie met je partner, en/ of  met jullie kids, later deze zomer. Daar kun je je dan aan vasthouden als het ff niet leuk is.
 20. Ga allebei apart met je eigen kids een week weg (of met een vriendin) en ontmoet elkaar dan op een mini-camping in Frankrijk voor een weekje met z´n allen.
 21. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je eigen geluk. Leg je geluk dus ook niet in de handen van je stiefkind.

Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips die ik heb gemist als je problemen hebt met je stiefkind op vakantie?  Deel ze dan met ons, daar hebben we allemaal wat aan. Oh, en dan nog dit. Wil je mijn artikel delen via sociale media als je het leuk vindt? Dank!

Fijne vakantie!

En heb je behoefte om je zorgen en gedachten te delen? Kom dan mee wandelen deze zomer 2019:

Wandelen voor stiefmama’s

Annette van der Maarel houdt van vakantie! Ze is dol op reisjes en reizen, op luieren en niksen, maar ook om actief te zijn. Hiken. Avontuurlijke tochten. Kano. Boot. Het buitenleven trekt haar! En daarom is ze behalve stiefmoedercoach ook natuurcoach. 

Wil je dit delen? Dank!
Share

4 antwoorden op “problemen met je stiefkind op vakantie”

 1. Hee Annette,

  Is het niet al erg genoeg dat je tips moet geven voor een leuke vakantie? Ik zie de vakantie samen namelijk helemaal niet zitten, wat dan weer gemengde gevoelens teweeg brengt. Mijn vriend gaat na onze twee weken gelijk als we thuiskomen een week met zijn zoontje weg, terwijl hij ik nog jarig is die week. Maar ik heb helemaal geen zin om met zijn zoontje erbij weg te gaan, maar nu krijg ik te horen dat ik na al die tijd het nog steeds niet normaal vind om samen iets te doen… Terwijl vakantie ontspanning zou moeten zijn, en met kind lukt mij dat gewoon niet. Dat vind ik zonde van mijn hardverdiende geld..

  1. Lieve stiefmama,
   Ja, het is niet zoals je het had voorgesteld, toch dat je tips nodig zou moeten hebben… Je kiest voor jezelf en je eigen ontspanning. Niet omdat je het nu zo leuk vindt, maar omdat het voor jou nu niet anders kan. Dat juich ik toe. Want ja, het is jouw hardverdiende geld en je hebt het nodig om op te laden. Je bent het dubbel en dwars waard! Maar als ik het goed begrijp vind je partner het eigenlijk niks zo. Hij vat het waarschijnlijk persoonlijk op, als een soort van kritiek tegen hem en zijn zoon. Klopt dat? Misschien kun je hem, zo kalm je maar kunt, toch uitleggen dat dit voor jou nu zo het beste is. Dat jij het nodig hebt om te kunnen functioneren. En daarmee is het ook voor je stiefzoon en jullie allemaal de beste optie. NU. Dit jaar. Want het wil niet zeggen dat dit de rest van je leven zo blijft. Een stiefgezin verandert constant. Er is hoop dat het verandert, en al helemaal als je er hulp bij zou zoeken. Tot die tijd hoop ik dat je oprecht kan gaan genieten van jullie vakantie samen! Want dat gun ik je van harte, groet, Annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *