Wat doe jij als je stress en onrust voelt? Doe je er sowieso iets mee? Of ga je maar door en door… Sommigen van ons gaan extra veel snacken, snoepen of we vluchten in nog een wijntje, nog een serie op Netflix en komen zo niet eens aan genoeg slaap toe. Hellup stress!!
Stress
Piekeren en malen levert weinig op. Toch? Volgens onderzoek denken we zelfs meer negatieve dan positieve gedachten op een dag. Ik ben bang dat het nu eenmaal bij de mens hoort om te wikken en wegen en te piekeren.
Hoe dat nou komt? Nou, voor de oermens was het van levensbelang om alert te blijven. Je moet vooral bedreigende factoren meenemen om de juiste beslissingen te nemen. Je moet immers je clan verdedigen. Tegen sabeltandtijgers, vijandige stammen of de goden die onweer sturen.
Het leven is wel veranderd – maar ook vandaag zijn er allerlei stressoren waar we nu eenmaal weinig controle over hebben.
Neem nou het Coronavirus bijvoorbeeld. En alle gevolgen van dien, niet alleen die voor gezondheid, maar ook de stress die je krijgt van kinderen met thuisscholing, op elkaars lip zitten, angst voor verlies van inkomen en ga zo maar door.
Waarom wandelen helpt tegen stress, lees je zo meer over!
Stress maakt ziek
We weten wel dat stress je immuunsysteem verzwakt. We weten dat het zorgt voor veel leed – van slapeloosheid tot spierklachten, van hoge bloeddruk tot darmklachten. Bovendien beïnvloedt stress je ook mentaal, en veroorzaakt dingen als angstgevoelens, depressie of woedeaanvallen.
Ook al is die kennis er, het is toch super moeilijk om op tijd te luisteren naar signalen van je eigen lijf.
Want doe jij als je je overwerkt voelt, of overweldigd door emoties, gebeurtenissen of moeilijke gesprekken?
Bijt je je tanden op elkaar en ga je maar door? Reageer je je af op je gezinsleden? Of verstijf je en trek je je steeds meer terug?
Of probeer je te begrijpen hoe je in elkaar steekt – en DOE je wat nodig hebt om weer te ontspannen? Waarom wandelen helpt tegen stress:
Waarom wandelen helpt tegen stress
Het is niks nieuws, Aristoteles deed het. Goethe. Nietzsche, Rousseau. Ze wandelen, uren lang, dagen lang – volgens mij niet doelbewust als stressrelief.
Ze wandelden om nieuwe inspiratie op te doen. Het hoofd te legen. De aandacht te verplaatsen.
Door het wandelen, het struinen, het buiten zijn en bewegen in een tempo en ritme dat bij je past, kom je in een andere dimensie.
Haast versnelt de tijd. En wandelen in de natuur vertraagt de tijd. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom wandelen helpt tegen stress.
Leven in plaats van geleefd worden
Ik wil blijven ontdekken. Open staan en nieuwsgierig blijven, zowel in de wereld om me heen, als in de innerlijke werelden van mensen.
Maar daar is rust voor nodig. Die rust schept een innerlijke ruimte en die is nodig om nieuwe dingen op een organische manier te laten ontstaan en groeien.
Die rust is weg als we gaan stressen en streven.
- Als we ons zelf voorbij rennen
- En doelen najagen die gaan over status, geld of winnen
- Als we maar onrustig blijven
- Als we blijven piekeren en malen
- Of besluiteloos zijn over grote vragen in het leven
- Zoals dat je twijfelt of je door wilt gaan met je baan, je relatie
- Als we alleen maar doen zoals het hoort
- Doen wat anderen zeggen of vinden
- Als we leven vanuit angst om niet goedgekeurd te worden zoals je bent.
Met je zintuigen
Wat moet je nu doen om die opgejaagde mindset die stress heet van je af te laten glijden en ontvankelijkheid te ervaren?
Waarom wandelen helpt tegen stress:
De tijd vertraagt als je eenmaal stap voor stap je laat opnemen door je eigen ritme van bewegen. Door de natuur om je heen. Door de hemel en aldoor veranderende wolken en zonnestand. Door het geruis van de wind. Door de geuren van vers gemaaid gras. Door de regen op je wang.
Hierdoor kun je jezelf van een afstandje bekijken en denken: ‘Het hoort erbij. Pijn, verdriet, onbegrip, moeilijke dagen, alles wat ik liever niet denk of voel – het is een deel van mij en het is ok, want het is niet alles, ik ben méér dan dat’.
‘Het is ok om geen besluit te kunnen nemen. Ik schep nu alleen maar ruimte. De rest volgt vanzelf’.
De tijd vertraagt. De waan van de dag blaast weg door de wind. Je hoeft alleen maar stap voor stap te zetten. Zuurstof in te ademen. Je spieren te spannen en weer te ontspannen. Zonder zelfs maar een doel te hebben, heerlijk te struinen.
Dat geeft stilte en rust.
En daardoor schep je ruimte om je je weer levend te voelen. Bruisend. Actief en vol energie.
Meer lezen over stress en hoe de natuur kan helpen?
Dit artikel is dan wat voor jou:
Annette van der Maarel is een goed opgeleide stress-counsellor. Ze heeft daarnaast allerlei cursussen en workshops gevolgd over natuurcoaching en wandelcoaching. Sinds haar jeugd die ze in Zweden doorbracht, houdt ze van hiken, wandelen en alles wat het buitenleven biedt. In het Zweeds heet dat ‘friluftsliv’ en daar staat ook de afkorting FLL-Coaching voor.
Wil je gratis ook meewandelen om het uit te proberen? Mail me coaching@annettevandermaarel.com en dan gaan we snel samen naar buiten!
Eén antwoord op “Waarom wandelen helpt tegen stress”