Klim weer uit die valkuil, stiefmoeder! Deel 2.

Sommige valkuilen blijven bestaan – tenminste voor mij wel hoor hoor ;- ).

Maar ik klim er tegenwoordig zo weer uit. Ik heb het geleerd. Dus dan kan jij het ook. Daar ben ik van overtuigd.

Lees hier deel 2 over je valkuilen in het stiefgezin.

 

 

 

Nog even kort over de valkuilen uit het vorige blog:

1.    Gebouwd op scherven

Je gezin is gebouwd op de scherven een vorige gezin. Je hebt te maken met rouw, verlies en gevoelens van schuld en verdriet. Daar moet ruimte voor zijn. Je moet die gevoelens niet persoonlijk nemen…

2.     Bloed is sterker dan… stief

De biologische band tussen ouder en kind is misschien wel de sterkste liefdesband die er is. Hij is onvoorwaardelijk. Daar moet ruimte voor zijn! Daarnaast het heus mogelijk om ook met je stiefkind een bijzondere band op te bouwen, die jullie beider leven verrijkt.

3.     Dromen vallen in duigen

De meesten van ons groeien op met een ideaalplaatje: dat van een gelukkig kerngezin. Een stiefgezin is en blijft anders omdat je er geen hek omheen kunt zetten. Je blijft altijd te maken hebben met de exen en hun gezinnen. Laat de controle los!

4.     Jij en je partner hebben andere rollen

Jullie rollen zijn anders. De biologische ouders zijn verantwoordelijk voor hun kroost. Wat is dan jouw rol? Onderzoek wat bij jouw gezin past. Als je maar onthoud dat jij en je partner gelijkwaardig zijn, al zijn je rollen anders.

En dan de drie nieuwe valkuilen, waar je ook maar beter op voorbereid kunt zijn;

Valkuil 1: Verschillende loyaliteiten

 Wat is loyaliteit eigenlijk? Zoiets als: trouw blijven aan elkaar. Dingen voor elkaar over hebben. De ander verdedigen tegen dik en dun. Maar wie is nu loyaal aan wie in een stiefgezin? Wie gaat er voor?  Dit kan best heel ingewikkeld worden.

  • Ouders hebben een ingebouwde loyaliteit tegenover hun kinderen
  • Kinderen voelen zich soms gedwongen om partij te kiezen.  maar dat veroorzaakt pijn, schuldgevoel en verdriet.
  • Je man kan ook loyaal blijven aan zijn ex/ en haar familie. Of overleden vrouw.
  • De biologische ouder kan zich enorm verscheurd voelen tussen de loyaliteit naar zijn kinderen en naar jou en/of zijn ex. Dit kan veel strijd opleveren en ruzie over kleine dingen – die symbool staan voor die strijd om loyaliteit.
  • Kinderen kiezen vaak partij voor de ‘zieligste partij’. Degene die het moeilijk heeft na het overspel van de andere ouder, of die financieel in de knoop zit.
  • Of ze kiezen partij voor de ouder waar ze de meeste tijd doorbrengen;  kleine kinderen zijn immers afhankelijk van de verzorgende ouder.
  • In extreme gevallen kan het ouderverstotingssyndroom kan optreden, waarbij het kind een ouder totaal afwijst. Dit is zeer schadelijk voor de ontwikkeling van het kind (en erg tragisch voor de ouder natuurlijk).

TIP: Gun je partner en zijn kinderen tijd en ruimte zonder jou. Zorg er ook voor dat de kinderen van allebei hun ouders mogen blijven houden, spreek bijvoorbeeld geen kwaad over de ex.

Als jij en de ex door een deur kunnen, is het voor de stiefkinderen ook makkelijker om jou te accepteren. Hun moeder dat doet immers ook. Doe dus je uiterste best om met iedereen, in ieder geval een neutrale, band op te bouwen. Het loont de moeite.

TIP: Leer je heftige gevoelens van bv jaloezie tot bedaren te brengen. Die kunnen fataal blijken. Houd zoveel mogelijk vast aan compassie, mildheid en vertrouwen.

En lukt het vandaag allemaal niet: je krijgt morgen weer een nieuwe kans!

Valkuil 2 Oud zeer

Het lijkt wel of de relaties in je stiefgezin constante ‘triggers’ zijn voor onverwerkte pijn uit het verleden. Alsof die opmerking van je stiefkind een druk op een knop is waardoor de pijn weer terug komt. Alsof oude littekens weer openbreken.

Veel stiefmoeders voelen zich van binnen buitengesloten, minderwaardig en afgewezen doordat een stiefkind een lelijke opmerking maakt of haar niet groet bij binnenkomst.

Deze gevoelens kunnen binnen een paar seconden weer tot leven gewekt. Als je deze pijn niet onder ogen wilt zien, zoekt het toch een weg naar buiten.

Het kan zomaar zijn dat die pijn er als woede uitkomt en dat je de schuld van je problemen neerlegt bij het stiefkind of de ex. Dit is een gevaarlijke valkuil zoals je wel begrijpt.

TIP: Ga aan de slag gaat met die onverwerkte emoties. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt. Wacht er niet te lang mee.  Zie het als een kans om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Je word er sterker, blijer en gelukkiger van. En je gezin ook…

Valkuil 3: Open huis

Een samengesteld gezin is geen ‘gewoon’ gezin. Het is een complex geheel van allerlei banden, lijntjes en belangen die dwars door elkaar heen lopen. Deze lijntjes verbinden je niet alleen met de exen,  maar ook met hun gezinnen, en hun families.

In feite is het altijd open huis. En er staat geen hek om je tuin heen. Kinderen komen en gaan. Zij nemen al hun onzichtbare banden en loyaliteiten mee. Je gezinsstructuur verandert hierdoor continue. Dit vraagt veel van je aanpassingsvermogen.

Je hebt in feite minder controle dan in een kerngezin, want je hebt altijd te maken met anderen. Je moet rekening blijven houden. De ex blijft altijd de moeder van je stiefkind.

Dit stief-huisje-boompje-beestje kan een gevoel van onveiligheid en onrust veroorzaken en levert vaak stress op.

TIP: Bekijk het vanuit een positief perspectief: Je krijgt voortdurend de kans om je geduld, flexibiliteit en compassie te oefenen. Pak die kans en groei als mens, vrouw en als stiefmoeder. Zo schep je ruimte voor rust en plezier.

Conclusie

Best heftig toch, al die valkuilen? Toch helpt het echt als je er meer kennis over opdoet. Nu je weet wat je kunt verwachten, herken je die valkuilen misschien sneller en kun je er simpelweg omheen lopen….

En anders klim je er gewoon weer uit en ga je vrolijk verder. Omdat het best lastig kan zijn, ondersteun ik je hier graag bij met een sessie van 30 minuten. Gratis en geheel vrijblijvend. Mail me als je interesse hebt en wie weet ben jij de gelukkige die deze sessie deze week krijgt. Meld je aan via: coaching@annettevandermaarel.com

Lees anders dit blog ook:

Ik word stapelgek van mijn samengestelde gezin

Annette van der Maarel coacht al jarenlang bonusgezinnen. Haar doel? Meer geluk! Meer rust! Het is echt mogelijk om met kleine veranderingen grote verschillen teweeg te brengen.

Zelfs als jij als enige bereid bent om actie te ondernemen gaat er heel veel positiefs gebeuren.

Je bent al het goede waard!

 

 

 

 

 

Wil je dit delen? Dank!
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *