Nieuwe tradities in je stiefgezin

Fijne paasdagen!

Het Paas-weekend is van start. Dit is een mooi moment om een nieuwe traditie in je gezin in te voeren. Tradities zijn waardevol en belangrijk voor jouw stiefgezin. Tradities geven je gezin vorm. Het kweekt saamhorigheid en simpelweg plezier door samen lekker te eten en leuke kleine dingen te doen.

Wat je doet, maakt eigenlijk niet zoveel uit, het kan heel simpel zijn en hoeft geen geld te kosten.

Nieuwe tradities in je stiefgezin

Tradities zijn  zinvol en belangrijker dan je misschien nu denkt. Ze  zijn als lijm voor een groep en  het schept continuïteit in jullie gezin om ieder jaar bv met Pasen hetzelfde te doen. Het zorgt voor structuur, het geeft de jaargetijden een plek. Maar vooral bouw je er een groepsgevoel mee op. Dit zijn wij. Dit hoort bij ons. Zo doen wij dit altijd. Dit maakt ons blij. Hier verheugen wij ons op.

De herhaling zorgt voor voorspelbaarheid en juist dat geeft weer een gevoel van veiligheid. Allemaal extra belangrijk in je stiefgezin waar er al zoveel reuring is.

Herinneringen opbouwen

Later zeggen je stiefjes misschien: ´Weet je nog dat we met Pasen altijd een paashaas van chocola kregen bij papa en jou´.

Of: ´weet je nog dat we bij het ontbijt warme chocolademelk dronken met slagroom en marshmallows en daarna eieren gingen schilderen´.  Samen herinneringen opbouwen is als het verzamelen van parels in een schatkist.

Maar misschien zijn de kids er wel helemaal niet. Dat zou ook zomaar kunnen.  Dan kun je meer de tijd nemen voor je eigen kind. Of je kunt de relatie met je lief weer nieuw leven inblazen en samen gaan genieten van de bomen met hun prachtige bloesem en hun jonge groen.

Anders kun je heerlijk kleine  leuke dingen voor jezelf gaan doen zoals extra lang in bad gaan, mediteren, een avondje uit met een vriendin of een middag tijdschriften lezen in het zonnetje.

Ga je met vakantie?

Misschien vier je Pasen samen met je stiefgezin op een eiland in Griekenland of een huisje in Drenthe. Dan heb ik nog een aantal blogs voor je klaar zijn met waardevolle anti-vakantie-stief-stress- tips (ook handig als je gewoon thuis blijft in deze vakantie).

Vakantie met je stiefgezin? Hier acht gouden tips.

Problemen met je stiefkind op vakantie.

Een heerlijke vakantie met je samengestelde gezin.

En onthoud vooral dit:

Het kan ook zijn dat jij je helemaal niet verheugt op deze dagen. Dat je denkt: Ik heb helemaal geen zin in tradities met dit gezin. Het kan zijn dat je al buikpijn hebt bij het idee om een hele paasvakantie samen te zijn.

Onthoud dan vooral dit: Laat je hart niet verharden. Ondanks de problemen. Laat jezelf niet verkrampen. Ook al is het moeilijk. Laat jezelf niet verbitteren.

Je situatie kun je misschien niet veranderen, maar je kunt er wel voor kiezen om toch mild en zacht te blijven. Om flexibel en tolerant te zijn voor de mensen om je heen.

Deze houding werkt het allerbeste – vooral als je stiefkinderen of de exen overtuigd blijven van hun eigen gelijk en zich laten leiden door oordelen, jaloezie of bitterheid. Misschien is de makkelijkste weg om te antwoorden met dezelfde munt. Maar dit levert alleen maar meer ruzie, afstand en problemen op. Je bestrijdt vuur niet met vuur.

Als het jou lukt om hun negatieve emoties te pareren met waardigheid en zachtheid, kan het hen helpen om zelf meer mildheid te gaan voelen.  En om jou met meer vriendelijkheid tegemoet te komen.

Weet je, lieve stiefmoeder, als je dit lukt,  is  dit ook meteen de weg naar harmonie en vrijheid.  In jouw eigen leven en hart. Compassie, zachtheid en vriendelijkheid geven je vleugels.

Nieuwe tradities in je stiefgezin

Wil je jouw nieuwe tradities delen?  Of de oude die al goed werken? En hoe jij denkt over mildheid? Dank je wel alvast, daar hebben we allemaal wat aan.

En nogmaals fijne paasdagen!

stiefAnnette van der Maarel houdt van haar vak.

Ze wéét dat het moeilijk kan zijn, ze geeft hoop, motivatie en optimisme en vooral praktische tips om met kleine stapjes grote veranderingen door te voeren. Heb jij behoefte aan steun? Kijk naar haar programma’s of geef je op voor een gratis en vrijblijvende sessie van 30 minuten via coaching@annettevandermaarel.com.

Wil je dit delen? Dank!
Share

Eén antwoord op “Nieuwe tradities in je stiefgezin”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *